2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Szijjártó: az ukrajnai béke mellett az Európát körülvevő térségek stabilitása is kiemelten fontos

Az ukrajnai béke mellett az Európát körülvevő térségek stabilitásának megőrzése is kiemelten fontos Magyarország számára – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írt Facebook-oldalán pénteken, miután ismételten megbeszélést folytatott Hossein Amir Abdollahiannal, Irán külügyminiszterével.

A tárcavezető közölte: a világ ezen részén tapasztalható válságos helyzetek miatt Irán szerepe kezd átértékelődni, és az ország jelentősége nő. Ezt támasztják alá a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások, valamint az elmúlt napokban Teheránban megrendezett orosz-török-iráni csúcstalálkozó – tette hozzá.

Mint írta, a világnak ezen a részén komoly élelmezési és energiaellátási válsággal nézünk szembe, mindezek megoldásában Irán konstruktív szerepvállalása segítséget nyújthat.

Magyarország támogatja a nukleáris együttműködés és az ukrajnai gabonaexport lehetővé tételéről szóló megbeszéléseket – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy elmondta iráni kollégájának: “nekünk, mint szomszédos országnak, az Ukrajnában zajló háború nagyon rossz, mi békét akarunk, mert ha nem lesz hamar béke, akkor a háború következményei még tragikusabbak lesznek”. Azt írta: az élelmezési válság több ázsiai, közel-keleti és afrikai térség stabilitását veszélyezteti, ezáltal súlyos migrációs nyomással fenyeget. Ezért nekünk az ukrajnai béke mellett az Európát körülvevő térségek stabilitásának megőrzése is kiemelten fontos – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy Irán és Magyarország kétoldalú együttműködése az elmúlt időszakban sokat fejlődött, köszönhetően annak, hogy mintegy kétezer iráni hallgató tanul magyarországi egyetemeken.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...