2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Orbán: a nyugati stratégia ellenkezője valósult meg Ukrajnában

Az orosz-ukrán konfliktus véget vethet a Nyugat dominanciájának, és megváltoztathatja a világ erőviszonyait – hangoztatta Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn, a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

Orbán szerint a Moszkva elleni szankciókról és a Kijev nehézfegyverekkel való ellátásáról szóló döntés de facto az EU és a NATO tagállamait a konfliktus résztvevőivé tette, de végül nem hozott eredményt.

Csak mi, magyarok adtunk vért abban a háborúban, a bennünket kritizálók egyet sem. Ezért Magyarországnak joga van szomszédos országként azt mondania, hogy a béke az egyetlen megoldás az emberélet megmentésében, a háborús infláció és a háborús gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben – jelentette ki.

Hangsúlyozta: ezért fenn fogják tartani azt a magyar véleményt, hogy “ez nem a mi háborúnk”. Magyarország NATO-tag, és abból indul ki, hogy Oroszország sosem fogja megtámadnia jóval erősebb NATO-t, de kényes helyzetbe került, miután az EU úgy döntött, hogy bár nem válnak harcoló féllé, de fegyvert szállítanak és súlyos gazdasági szankciókat vetnek ki, vagyis – ha jogilag nem is – gyakorlatilag részesévé válnak ennek a konfliktusnak, ami hatalmas kockázatot jelent – magyarázta a kormányfő.

Emlékeztett: az oroszok világos biztonsági igényt fogalmaztak meg: Ukrajna sose legyen tagja a NATO-nak és ha most Donald Trump lenne az amerikai elnök és Angela Merkel a német kancellár, akkor szerinte ez a háború nem robbant volna ki. Kifejtette: a nyugati stratégia arra épült, hogy Ukrajna az angolszász kiképzéssel és fegyverekkel megnyerheti a háborút, hogy a szankciók destabilizálják a moszkvai vezetést, hogy a nyugatiak képesek kezelni a szankciók gazdasági hatásait és a világ felsorakozik mögöttük, de mindennek az ellenkezője történik.

“Olyan kocsiban ülünk amelynek mind a négy kereke defektet kapott” – fogalmazott Orbán Viktor, rámutatva: a háború tekintetében Európának egy olyan új stratégiára van szüksége, amelynek a középpontjában nem a háború megnyerésének, hanem a béketárgyalásnak és egy jó békeajánlat megfogalmazásának kell lennie

“A világ nem csak hogy nem velünk van, de demonstratívan nem velünk van” – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint ahelyett, hogy azon gondolkodna, hogy az ukrajnai csatatéren kerekedjen felül, a Nyugatnak most arra kellene összpontosítania, hogy tárgyalások útján teremtsen békét.

Orbán arra is figyelmeztetett, hogy a konfliktus könnyen véget vethet a nyugati felsőbbrendűségnek, és “többpólusú világrendet hozhat létre”.

“Meg kell próbálnunk meggyőzni a Nyugatot, hogy új stratégiát dolgozzon ki” – mondta a miniszterelnök. Később hozzátette, hogy a konfliktusnak “akkor lesz vége, ha az amerikaiak és az oroszok megegyeznek”.

Magyarország elutasította, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, Orbán pedig ebben a hónapban azt mondta, hogy az EU “tüdőn lőtte magát” az átgondolatlan szankciókkal. Magyar tisztségviselők bírálták Brüsszel javaslatát is, hogy a gázadagolással próbálják fokozatosan megszüntetni a Moszkvából érkező szállításokat.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter csütörtökön Moszkvába utazott, hogy további gázvásárlásáról tárgyaljon annak érdekében, hogy az országnak legyen elegendő tartaléka a télre. “Jelenleg egyszerűen lehetetlen ennyi plusz földgázt vásárolni Európában orosz források nélkül” – mondta Szijjártó újságíróknak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...