2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva
Array

Szerdán újabb orosz-ukrán gáztárgyalás EU-s mediációval – Ének a semmiről, sokadik felvonás, x-edik fejezet:

Orosz elemzők szerint nagyon valószínű, hogy Oroszország és Ukrajna aláírja a gázmegállapodást szerdán az Európai Unió részvételével Brüsszelben tartandó háromoldalú tárgyaláson.

 

Mindazonáltal nem tartják kizártnak az egyezség meghiúsulását sem, tekintettel arra, hogy a vasárnap tartandó ukrán parlamenti választás küszöbén kiéleződött a verseny az ország vezetői és az ukrán eliten belüli csoportok között is. Még egy ilyen fordulat sem vezetne azonnali válsághoz, mivel az ukrán gáztározókban őrzött tartaléknak köszönhetően a tél közepéig ki tudják elégíteni az igényeket úgy, hogy ne csapolják meg az Ukrajnán áthaladó gázvezetékeken más európai országokba áramló gázt.

Vlagyimir Putyin orosz és Pjotr Poroshenko ukrán elnök a múlt hét végén Milánóban egyezkedett abban, hogy március 31-ig ezer köbméterenként 385 dollárt fizet Ukrajna az orosz földgázért. Nyitott maradt viszont a finanszírozás kérdése. Kijevnek először is ki kell fizetnie adósságából 1,451 milliárd dollárt azért, hogy a Gazprom orosz konszern felújítsa a június 16-án leállított gázszállítást. Az év végig összesen 3,1 milliárd dollárt kell törlesztenie az ukrán félnek, emellett előre kell fizetnie az újrainduló gázért. Orosz tárgyalók kiszivárogtatása szerint az Európai Bizottságnak kell segítenie áthidaló hitel vagy garanciavállalások formájában, hogy Kijev ki tudja egyenlíteni a számlákat.

Ivan Kapitonov, a moszkvai államigazgatási főiskola állami szabályozások tanszékének helyettes vezetője a RIA-Novosti orosz hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: mivel a tél közeledik, kedden nagy valószínűséggel pecsét kerül az orosz-ukrán megállapodásra. Ukrajna kész elfogadni az orosz gázárjavaslatot, bár ideiglenesnek és újratárgyalandónak tekinti az ezer köbméterenként 385 dolláros árat. “Semmi nincs állandóbb az ideiglenesnél” – fogalmazott Kapitonov, aki kevéssé valószínűnek tartja a felülvizsgálatot.

Alexej Grivacs, a nemzeti energetikai biztonsági intézet vezérigazgató-helyettese az ukrán hatalmi harcokra hívta fel a figyelmet. Milánóban Pjotr Poroshenko elnök tárgyalt, de Brüsszelben Jurij Prodan energiaügyi miniszternek vagy a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőjének kell aláírnia a kormány hatáskörébe tartozó megállapodást. Mindez azonban aligha történhet meg Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök véleményének figyelembe vétele nélkül. Jacenyuk “nem mellékes szerepet játszik ebben a folyamatban, és ő a kompromisszumos döntéseket destabilizáló egyik tényezőként mutatkozott be” – mondta Grivacs, aki szerint nem következnek be azonnal katasztrofális események akkor sem, ha a felek nem írják alá kedden a “téli megállapodást”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó