2022, szeptember 25.
12.1 C
Budapest
6.7 C
Moszkva
Array

Az Amnesty International bizonyítékot talált tárgyalás nélküli kivégzésekről a Donbasz-on

A bizonyíték erősen arra utal, hogy a Kijev által irányított (vagy pont hogy nem irányított -a fordító) erők követték el ezeket a bűnöket, mondja az Amnesty International a jelentésében.

Az Amnesty International delegációjának jelentése szerint a kelet-ukrajnai Donetsk területén készült, ahol az ukrán katonai erők és azok kötelékébe tartozó, de hadseregen kívüli ukrán szabadcsapatok katonai tevékenységet folytattak a fellázadt területek visszavételéért április közepe óta.

Az Amnesty International szakértői komoly bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy négy személyt tárgyalás nélkül kivégeztek az (akkor) ukrán fennhatóság alatt álló területen. ” négy férfi volt egy sírba temetve Kommunar települése mellett” – mondja a szervezet a jelentésben.

A bizonyíték erősen arra utal, hogy a Kijev által irányított erők követték el ezeket a bűnöket, mondja az Amnesty International a jelentésében. A dokumentum idézi John Dalhuisen-t, az Amnesty International Közép Ázsiai igazgatóját, aki korábbi, az orosz hatóságok általi jelentéseket is említ a kutatásaiban.

John Dalhuisen azt írja ” (a korábbi) orosz követelések mögött, amik a tömegsírokról szólnak, a valóság nagyon szörnyű” és Dalhuisen követeli a hivatalos vizsgálatot ezügyben, mert az orosz jelentések valóságtartalmáról maga az Amnesty International is meggyőződött. “egy tömegsírban 5 ember volt, ők a felkelők katonaságába tartoztak” – mondja a dokumentum – utalva rá, hogy az áldozatok a felkelők seregébe valók voltak.

Dalhuisen megjegyzi, hogy az aktuális helyzet bonyolult karakterrel bír a helyszínen , azt írja: “valószínű, hogy sok ( civilek kivégzésének valószínű esetei) még nincs is feltárva, és más esetekben az ilyen ügyek szándékosan félre lettek regisztrálva”

Ezzel együtt a jelentés tradicionálisan vádolja az orosz tömegmédiát is “hatalmas túlzással” az “esetek sokkolóbb mivoltára” utalva, azaz hogy az orosz média szenzációhajhászat okán szándékosan eltúlozva sokkolóan mutatta be az eseteket.

Továbbá “mindkét oldalnak arra kellene koncentrálnia hogy kinyomozzák az eseteket és semlegesítsék a kivégzéses-gyilkosságokat (előzzék meg) az hatalmuk alatt álló katonai erőkben”

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...