2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva
Array

Az Amnesty International bizonyítékot talált tárgyalás nélküli kivégzésekről a Donbasz-on

A bizonyíték erősen arra utal, hogy a Kijev által irányított (vagy pont hogy nem irányított -a fordító) erők követték el ezeket a bűnöket, mondja az Amnesty International a jelentésében.

Az Amnesty International delegációjának jelentése szerint a kelet-ukrajnai Donetsk területén készült, ahol az ukrán katonai erők és azok kötelékébe tartozó, de hadseregen kívüli ukrán szabadcsapatok katonai tevékenységet folytattak a fellázadt területek visszavételéért április közepe óta.

Az Amnesty International szakértői komoly bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy négy személyt tárgyalás nélkül kivégeztek az (akkor) ukrán fennhatóság alatt álló területen. ” négy férfi volt egy sírba temetve Kommunar települése mellett” – mondja a szervezet a jelentésben.

A bizonyíték erősen arra utal, hogy a Kijev által irányított erők követték el ezeket a bűnöket, mondja az Amnesty International a jelentésében. A dokumentum idézi John Dalhuisen-t, az Amnesty International Közép Ázsiai igazgatóját, aki korábbi, az orosz hatóságok általi jelentéseket is említ a kutatásaiban.

John Dalhuisen azt írja ” (a korábbi) orosz követelések mögött, amik a tömegsírokról szólnak, a valóság nagyon szörnyű” és Dalhuisen követeli a hivatalos vizsgálatot ezügyben, mert az orosz jelentések valóságtartalmáról maga az Amnesty International is meggyőződött. “egy tömegsírban 5 ember volt, ők a felkelők katonaságába tartoztak” – mondja a dokumentum – utalva rá, hogy az áldozatok a felkelők seregébe valók voltak.

Dalhuisen megjegyzi, hogy az aktuális helyzet bonyolult karakterrel bír a helyszínen , azt írja: “valószínű, hogy sok ( civilek kivégzésének valószínű esetei) még nincs is feltárva, és más esetekben az ilyen ügyek szándékosan félre lettek regisztrálva”

Ezzel együtt a jelentés tradicionálisan vádolja az orosz tömegmédiát is “hatalmas túlzással” az “esetek sokkolóbb mivoltára” utalva, azaz hogy az orosz média szenzációhajhászat okán szándékosan eltúlozva sokkolóan mutatta be az eseteket.

Továbbá “mindkét oldalnak arra kellene koncentrálnia hogy kinyomozzák az eseteket és semlegesítsék a kivégzéses-gyilkosságokat (előzzék meg) az hatalmuk alatt álló katonai erőkben”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó