2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Szerbia és Koszovó megállapodott – az EU ünnepel, de Belgrád nem

Szerbia és Koszovó hetek óta tartó feszültségek után “megállapodásra jutott a szabad mozgásról” – közölte szombaton Josep Borrell, az EU diplomatája, hozzátéve, hogy “örömmel jelenti be” a megállapodást Aleksandar Vucic szerb elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök között.

A két vezető múlt heti brüsszeli találkozóját és “a Pristinában és Belgrádban tett intenzív  erőfeszítéseket” követően Szerbia beleegyezett abba, hogy eltörli a koszovói személyi igazolvánnyal rendelkezők be- és kilépési okmányait, Koszovó pedig beleegyezett abba, hogy nem vezet be a szerb személyi igazolvánnyal rendelkezők számára szóló okmányokat – áll Borrell közleményében.

A szakadár tartomány északi részén élő szerbek és más koszovói lakosok is szabadon utazhatnak majd Szerbia és Koszovó között a meglévő személyi igazolványaikkal – áll a közleményben, amely szerint az EU “erre vonatkozó garanciákat kapott Kurti miniszterelnöktől”.

Borrell ezután a fejleményt méltatva kijelentette, hogy “olyan európai megoldást találtunk, amely megkönnyíti a Koszovó és Szerbia közötti utazást”. Külön dicsérte Vučić fellépését is, mondván, hogy a szerb elnök “ma felelősségtudatról és vezetői képességről tett tanúbizonyságot”. Az EU magas rangú diplomatája köszönetet mondott az Egyesült Államoknak is “az EU által közvetített párbeszéd támogatásáért”, és “a kiváló gyakorlati EU-USA együttműködés példájának” nevezte azt.

Borrell elismerte, hogy “a rendszámtáblákkal kapcsolatos problémát” még nem sikerült megoldani, és felszólította Szerbia és Koszovó vezetőit, hogy e tekintetben is “továbbra is mutassanak pragmatizmust és konstruktivitást”. Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy “a mai nap nagyon jó nap”.

Belgrádban nincs ünnepi hangulat

Belgrád a jelek szerint nem osztotta Brüsszel örömteli hangulatát. Vučić szombaton a szerbiai polgárokhoz szólva “nagyon sikertelennek, rendkívül nehéznek” minősítette a koszovói albánokkal folytatott tárgyalásokat, és hozzátette, hogy “végül is oda jutottunk, hogy semmiben sem értünk egyet”.

A szerb vezető hangsúlyozta, hogy a kölcsönös elismerés soha nem kerül napirendre, mivel Belgrád “nem felejtheti el, hogy Koszovó Szerbia része”. Azt is mondta, hogy a brüsszeli tisztviselők csak az idejüket és a pénzüket vesztegetik, ha azt hiszik, hogy képesek lennének elősegíteni egy ilyen megállapodást.

Vučić megerősítette, hogy Szerbia elfogadná a koszovói személyi igazolványokat, ha utazásról van szó, de ezt csak “gyakorlati okokból” tenné, hogy “lehetővé tegye a szabad mozgást”. Egy ilyen lépés “nem értelmezhető Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének elismeréseként, és nem sérti a szuverenitást” – tette hozzá.

Az a fontos, hogy “a koszovói és metóhiai szerbek szabadon mozoghassanak, szabadon beléphessenek Koszovó és Metóhia területére és elhagyhassák azt” – mondta Vučić, hozzátéve, hogy Belgrád “garanciákat kér az EU-tól, azt kérjük, hogy minden észak-koszovói és metóhiai szerb Szerbia területén szerb okmányokkal beléphessen Koszovó és Metóhia területére, és bármikor elhagyhatja azt”.

Mi mindig készek vagyunk a kompromisszumra, de nem jutottunk el odáig. Kurti meg van győződve arról, hogy propagandájukkal sikerül meggyőzniük a szerb népet, hogy mondjon le Szerbia államáról.

A fejlemény egy nappal azután történt, hogy Gabriel Escobar, az Egyesült Államok balkáni megbízottja felszólította Szerbiát, hogy ismerje el Koszovót, és cserébe mindkettőjüknek boldog jövőt ígért az EU-ban. Vučić erre úgy reagált, hogy nem lepődött meg, amikor ilyesmit hallott egy amerikai diplomatától.

“Ne felejtsük el, hogy ő az amerikai politikát képviseli. Mit várnak tőle, milyen hír ez maguknak?!” – mondta szombaton a szerb elnök, hozzátéve, hogy “ők [az USA] 23 éve ezt mondják nekünk”!

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...