2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Szerb elnök: Koszovóban kitörhet a földi pokol

Aleksandar Vučić elnök szerint a helyzet “földi pokollá” válhat a Szerbiától elszakadt Koszovóban, ha a helyi hatóságok nem változtatják meg a szerb rendszámtáblák betiltására vonatkozó tervüket. A szerb államfő vasárnap, egy nappal azelőtt nyilatkozott, hogy a régi, Belgrádban kiadott rendszámtáblákat használó járművezetőkre bírságot szabnának ki.

Hétfőn Vučić Brüsszelben részt vesz az EU által támogatott megbeszéléseken Albin Kurti , az USA által támogatott koszovói vezetővel, hogy egy utolsó kísérletet tegyen a fenyegető villámcsapás elhárítására.

Mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk a háborút, de ez nem rajtunk múlik” – mondta Vučić a Prva TV-nek.

“Egy ilyen esetben Szerbia a népével lesz, a szerbek pedig megvédik otthonaikat” – tette hozzá, és a koszovói hatóságokat okolta a kialakult helyzetért.

“Ha [Kurti] el akarta volna halasztani a döntést, akkor már korábban elhalasztotta volna… De Kurti megmutatta, hogy nem akarja a szerbeket Koszovóban és Metóhiában”.

A Koszovó által kieszelt ellentmondásos terv a szerb rendszámtáblák fokozatos megszüntetésére már hónapok óta állandó feszültségek forrása Belgrád és Pristina között. A terv szerint, amely mintegy 10 ezer járművezetőt érint a régióban, a rendszámokat jövő év április 21-ig koszovói rendszámokra kell cserélni.

Azoknak a sofőröknek, akik nem tesznek eleget a tervnek, először figyelmeztetést kell kapniuk, majd a második szakaszban 150 eurós bírságot kell fizetniük, végül pedig a rendszámtáblákat és a járművet is elkobozzák.

A júliusban tett kísérlet a lépés érvényesítésére majdnem harcokhoz vezetett Szerbia és Koszovó között, de a válságot sikerült elkerülni, miután európai és amerikai diplomaták közvetítésével ideiglenes megoldás született. November elején több tucatnyi szerb nemzetiségű koszovói kormányalkalmazott mondott fel állásából, miután Pristina elbocsátotta a helyi rendőrfőnököt, mert az nem volt hajlandó végrehajtani a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket.

Szerbia és a szakadár tartomány, amelyet az ENSZ nem ismer el független államként, egyaránt fontolgatja az EU-hoz való csatlakozást. Céljaik azonban kizárják egymást, mivel Pristina független államként tervezi a csatlakozást, míg Belgrád Szerbia szerves részének tekinti Koszovót.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...