2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Már a britek szerint is terroristákhoz kerülhetnek a nyugati fegyverek Ukrajnából

Nyugati fegyverek kerülhetnek Ukrajnából bűnözők és terroristák kezébe – mondta Graeme Biggar, a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) főigazgatója a Sunday Timesnak. Korábban Moszkva úgy becsülte, hogy havonta akár 1 milliárd dollár értékű fegyvert csempésznek ki Ukrajnából.

“Mint minden konfliktus esetében, amikor fegyverek áramlanak be, fennáll a visszacsapás veszélye” – mondta Biggar vasárnap. “A konfliktus végén vannak felesleges fegyverek, amelyek bűnözők vagy terroristák kezébe kerülnek”.

Biggar, aki augusztusban vette át az NCA vezetését, elmondta, hogy az Egyesült Királyság és Európa rendőrségei figyelnek arra, ha pisztolyok, géppisztolyok és gránátok jelennek meg az utcákon.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nemzeti rendőrfőnökétől biztosítékot kapott arra vonatkozóan, hogy a nyugati fegyvereket számon tartják, elmondta, hogy az Europol és más európai bűnüldöző szervek “mindannyian résen vannak”.

Biggar elmondta, hogy az NCA még nem látott bizonyítékot arra, hogy bűnözők fegyvereket szereztek volna be Ukrajnából. Az Interpol és az Europol azonban egyaránt arra figyelmeztetett, hogy a fegyverek folyamatosan hagyják el az országot, és a feketepiacra kerülnek.

Ukrajna nyugati támogatói elismerték, hogy nem tudják nyomon követni a legtöbb fegyverszállítmányt, miután azok az országba érkeznek, és Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a múlt hónapban kijelentette, hogy havonta akár 1 milliárd dollár értékű ilyen fegyver áramlik ki Ukrajnából bűnözőkhöz és terrorcsoportokhoz a Közel-Keleten, Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször figyelmeztetett arra, hogy azzal, hogy a Nyugat több tízmilliárd dollár értékű fegyvert küld Ukrajnába, de facto részesévé teszi magát a konfliktusnak. A múlt hónapban Putyin azt állította, hogy “határokon átnyúló bűnözői csoportok nagy teljesítményű fegyvereket, köztük hordozható légvédelmi rendszereket és precíziós fegyvereket” szereztek be Ukrajnából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...