2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Szecsin: az EU nagy árat fizet, amiért megpróbál lemondani az orosz energiáról

Az EU terve, hogy teljesen lemond az orosz energiáról, 6,5-11,5 százalékos GDP-költséget jelenthet a blokk gazdaságának, és akár 16 millió ember munkahelye is veszélybe kerülhet – véli Igor Szecsin, a Rosznyefty orosz olajipari nagyvállalat vezetője.

A veronai Eurázsiai Gazdasági Fórumon csütörtökön tartott beszédében elmondta, hogy az EU gazdaságának kulcsfontosságú területeit, például a kohászat, a vegyipar, a cellulóz- és papíripar, valamint a mezőgazdaságot érinti az energiaválság.

A vegyiparban a potenciális visszaesés elérheti a 20-45%-ot, míg a kohászati termelés 30-60%-os visszaesésétől tartanak, mivel ezek a legnagyobb energiafogyasztó ágazatok közé tartoznak.

Szecsin szerint Európa már leállította a nitrogénműtrágya-gyártási kapacitásainak 70%-át, és 25%-kal csökkentette az alumíniumtermelését.

Miközben Washington “mindenáron fenntartja hegemóniáját”, Európa “az amerikai politika fő áldozatává” vált, mivel elveszítette az energiaellátás diverzifikálásának lehetőségét – mondta, utalva a nyugati tisztviselők azon tervére, hogy árplafonokat szabjanak ki az orosz olajra és gázra.

“A plafon bevezetése nemcsak a piaci alapok, hanem a szuverenitás alapjai elleni támadás is. Az ötlet valójában az országok saját erőforrásaikhoz való szuverén jogainak eltörlése, mert a “helyes” nemzeteknek, amelyeknek nincsenek energiaforrásaik, nagyobb szükségük van rájuk, mint a “helytelen” nemzeteknek” – mondta a Rosznyeft vezérigazgatója.

Ugyanakkor az Egyesült Államokra nem vonatkoznak korlátozások, ahol a gáz ára öt-hatszor alacsonyabb, mint az EU-ban – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...