2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Kijev kazettás bombákat kért az Egyesült Államoktól

Ukrán tisztviselők nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra, hogy szállítson kazettás lőszereket az Oroszország elleni harchoz – jelentette a Foreign Policy. A Pentagon olyan régi lövedékekből álló készleten ül, amelyeket sok más nemzet betiltott, de az USA nem.

“Folyamatosan új lövedékeket kérünk, amelyek nagyobb hatótávolságúak és robbanékonyabbak” – idézett a magazin egy ukrán katonai tisztviselőt, aki névtelenséget kérve nyilatkozott. “Szükségünk van rájuk, hogy elpusztítsuk az orosz erődítményeket a területünkön”.

A kiadvány beszámolója szerint Kijev körülbelül egy hónapja kezdte el ezeket kérni, mivel saját, szovjet gyártmányú tüzérségi ágyúi elhasználódtak, és át kell térni a NATO-lövedékekre.

Ez történt, amikor legutóbb kazettás bombát vetettek be az ukránok (+18).

A jelentés szerint Ukrajna DPICM-eket, vagyis kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket kért, amelyek különböző NATO-kaliberekben készülnek, és különböző típusú, személy- és páncéltörő szerepre szabott szubmuníciót tartalmaznak – innen a “kettős célú”.

A legtöbb más típusú kazettás lőszerhez hasonlóan ezek is ellentmondásosak, mivel használatuk során fel nem robbant szubmuníció maradhat hátra, amely veszélyt jelent a polgári lakosságra. A kazettás bombákról szóló 2008-as egyezmény (CCM), amelyet a legtöbb uniós tagállam aláírt, tiltja az ilyen típusú fegyvereket. Ukrajna és az USA (valamint Oroszország) azonban nem írta alá ezt.

A Human Rights Watch (HRW) szerint Washington 2017-ben visszavonta a kazettás bombák használatának mellőzésére tett ígéretét, de továbbra is fenntartja a kazettás bombák exportjának tilalmát. A Pentagon a GPS-irányítású lőszerek javára váltott le azokat, és nagyszámú ilyen típust tart a készletében.

A Foreign Policy jelentése szerint egyesek a Capitol Hill-ben frusztráltak amiatt, hogy Washington nem tud kazettás lövedékeket küldeni Ukrajnába.

“Az ukránok azt mondják: ‘Önöknek megvannak ezek a fegyverek, amelyeket kifejezetten az olyan típusú fenyegetésre terveztek, amivel szembenézünk – miért nem kaphatjuk meg őket’?”.

Több jelentés is született arról, hogy Kijev szovjet kazettás fegyvereket vetett be lakott területek ellen, mind azelőtt, mind azután, hogy Moszkva csapatokat küldött az országba. A közelmúlt egyik legsúlyosabb incidense márciusban történt, amikor egy kazettás rakétával töltött Tocska-U rakéta több mint 20 embert ölt meg és több tucatnyit megsebesített Donyeckben. Kijev tagadta a felelősséget a támadásért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...