2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Szankciók Oroszország ellen: kinek fájna jobban?

Valószínűleg sok Európai Uniós tagország ellenezni fogja az Oroszország ellen tervezett gazdasági szankciókat – mondta Jean Asselborn Luxemburg külügyminisztere a Bloombergnek adott interjúban. Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben megerősítette, hogy Oroszország továbbra is tagja a G8-csoportnak. Az Európa Tanács csütörtökön vitatja meg a Moszkva elleni válaszlépéseket a Krími-Köztársaság annektálásáért.

Vízum

Amennyiben korlátozzák az orosz állampolgárok belépését az Európai Unióba, azt a főleg idegenforgalmi bevételektől függő tagországokat érinthet negatívan. Valentyina Matvijenko, az orosz törvényhozás felsőházának elnöke a vízumszigorításból még előnyt is kovácsolna. Véleménye szerint, ha korlátoznák az oroszok beutazását az EU-ba, akkor emelkednének a hazai idegenforgalmi bevételek is.

Magyarországon elsősorban a gyógyturizmust érintené negatívan az orosz turisták elmaradása. A KSH legfrissebb adatai szerint januárban az orosz vendégek által eltöltött éjszakák száma 34%-al emelkedtek.

Az európai-orosz kereskedelmi háború a cseh idegenforgalmat is nagyon érzékenyen érintené. Tavaly rekordszámú, 759 ezer orosz turista kereste fel Csehországot. “Az EU-n kívüli országokból érkező turisták Csehországban elköltött pénzének 51 százaléka az oroszoktól származik” – mutatott rá Jaromír Beránek, az idegenforgalommal foglalkozó Mag Consulting társaság vezetője. Úgy véli, hogy ha az orosz turisták száma a felére csökkenne, az mintegy 20 ezer munkahely megszüntetését vonná maga után a csehországi belföldi idegenforgalomban, amelyben összesen mintegy 240 ezer ember dolgozik.

A szankciók nélkül is nehéz gazdasági helyzetben lévő Ciprus legjelentősebb bevételei a turizmusból származnak. A szigetre évente több mint kétmillió turista látogat, azaz a lakosság közel háromszorosa. Egyik főbb kereskedelmi partnere Oroszország.

Cameron: fel kell vetni Oroszország G8-tagságának megszüntetését 

A brit kormányfő a Krím hovatartozásáról rendezett hétvégi népszavazást törvénysértőnek nevezte. Szavai szerint a referendumot úgy tartották meg, hogy közben “orosz Kalasnyikovok szegeződtek” a lakosságra, így a nemzetközi közösség a szavazást nem fogadhatja el és nem tekintheti törvényesnek.

Ugyanakkor a BBC brit közszolgálati csatorna helyszíni tudósítója szerint nem találkozott olyan szavazóval, aki az Oroszországhoz történő csatlakozás ellen szavazott volna.

Martonyi a CNN-nek: az EU egységes lesz az esetleges szankciók betartásában

Az Európai Unió egységes lesz az Oroszország elleni esetleges súlyosabb szankciók betartásában, mert tagországai nagyon függnek egymástól – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a CNN-nek adott nyilatkozatában, amelyet az amerikai hírtévé szerdán tett fel a honlapjára.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....