2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Svájc felülvizsgálja kapcsolatait Oroszországgal, Moszkva szerint az alpesi ország elvesztette semleges státuszát

A svájci külügyminisztérium 2022-re vonatkozó külpolitikai jelentése szerint Svájc a kormány által kidolgozott következő külpolitikai stratégiában felül fogja vizsgálni az Oroszországhoz fűződő kapcsolatait.

“Az Oroszországgal való kapcsolatokat a következő külpolitikai stratégiában felül kell vizsgálni… Az, hogy Moszkva nem hajlandó elfogadni egy pártfogó hatalom megbízását Ukrajna oroszországi érdekeinek védelmére, egyértelműen jelzi, hogy a béke előmozdítása jelenleg nagyon nehéz helyzetben van” – áll a dokumentumban.

A jelentés ismételten elítéli az orosz különleges műveletet, és emlékeztet arra, hogy Svájc szinte az összes Oroszország elleni európai szankcióhoz csatlakozott.

Korábban Svájc és Ukrajna megállapodott abban, hogy Ukrajna oroszországi érdekeit Svájc képviseli, az országok csak Moszkva beleegyezésére várnak – közölte a svájci külügyminisztérium.

Bern megjegyezte, hogy Svájc már az ukrajnai konfliktus kezdetétől fogva készen állt arra, hogy a felek rendelkezésére bocsássa szolgáltatásait, különösen egy tárgyalási platformot, valamint érdemi és szakértői támogatást nyújtson az esetleges tárgyalások során, de Oroszország ezt elutasította. Az orosz visszautasítás oka az volt, hogy Svájc feladta semlegességét azzal, hogy csatlakozott a nyugati szankciókhoz.

Ivan Necsajev, az orosz külügyminisztérium információs és sajtóosztályának igazgatóhelyettese szerint Svájc teljesen elvesztette semleges státuszát.

Oroszország genfi ENSZ-képviselője, Gennagyij Gatilov szerint Svájc Ukrajnával kapcsolatos álláspontja negatívan befolyásolta Bern nemzetközi szerepét. A diplomata rámutatott, hogy Oroszország ukrajnai különleges műveletének kezdete óta Svájc valójában feladta semleges státuszát, hogy Kijev és NATO-szponzorai oldalára álljon.

Gatilov szerint Ignazio Cassis svájci elnök azzal, hogy Kijevbe utazott, demonstrálta támogatását a kijevi rezsim felé. A küldött reményét fejezte ki, hogy Svájc változtatni fog álláspontján, és “pozitív jelnek” nevezte, hogy az ország megtagadta az olyan lőszerek exportját, amelyek végül Ukrajnába kerülnének.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó