2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Stoltenberg: Ukrajnának nem kell teljesítenie a NATO-tagjelöltek számára szokásos lépéseket

A NATO vezetői egyértelmű és pozitív jelzést fognak küldeni Kijevnek a csatlakozási szándékáról – mondta Jens Stoltenberg főtitkár újságíróknak a kétnapos litvániai csúcstalálkozó előtt.

Ukrajna átugorhatja a tagjelöltek számára szokásos lépések egyikét – mondta.

Stoltenberg azt javasolta, hogy a tagállamok “szüntessék meg a tagsági cselekvési terv (MAP) követelményét” Kijev számára. Ezzel a csatlakozási út “kétlépcsős folyamatból egylépcsősre változna” – magyarázta keddi sajtótájékoztatóján.

A MAP megkerülése a NATO-vezető szerint az Ukrajna számára javasolt többéves program három elemének egyike. A másik azt jelenti, hogy az ország közelebb kerül az Egyesült Államok vezette katonai szervezethez azáltal, hogy biztosítja “az ukrán erők és a NATO-erők közötti teljes átjárhatóságot”, vagyis Kijev túlnyomórészt nyugati gyártmányú fegyvereket használna.

Kijevet politikailag is a NATO-hoz kötik egy új Ukrajna-NATO tanácson keresztül, amelynek alakuló ülését szerdán tartják. Az eseményen részt vesz majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is – mondta Stoltenberg.

Az Egyesült Államok és Németország blokkolta az olyan nemzeteket, mint Lengyelország és a balti államok, amelyek Kijev kérelmének elfogadása mellett érveltek. Joe Biden amerikai elnök a múlt héten a CNN-nek azt mondta, hogy Ukrajna nem áll készen a NATO-csatlakozásra.

“Úgy gondolom, hogy racionális utat kell kijelölnünk Ukrajna számára, hogy képes legyen arra, hogy megfeleljen a NATO-ba való belépés feltételeinek” – mondta Biden, hozzátéve, hogy “korai” lenne még szavazni a kérdésről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó