2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Stoltenberg: kemény tél jön, Európa megfizeti az Ukrajnának nyújtott támogatások árát

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a ZDF-nek adott keddi interjújában kijelentette, hogy továbbra is szükséges segítséget nyújtani Ukrajnának, ugyanakkor elismerte, hogy ez nehéz lesz, és hogy Európa meg fogja fizetni az árát a Kijevnek nyújtott támogatásnak.

“Azt látjuk, hogy a NATO európai szövetségesei, Németország, Kanada, az Egyesült Államok és a világ számos más országa példátlan támogatást nyújt. Ma részt vettem [az ukrán] elnök [Volodimir] Zelenszkij krími platformjának [fórumán] – és az ott jelen lévő összes vezető által küldött üzenet egyértelmű volt: Ukrajna mögött állunk, és támogatni fogjuk, amíg szükséges. Ez az üzenet a NATO-szövetségesek részéről” – mondta Stoltenberg a német tévécsatornának.

Ugyanakkor elmondta, hogy nem könnyű katonai segítséget nyújtani Kijevnek. “Nem mondom, hogy könnyű. Kemény munkát igényel. Elkötelezett vagyok, hogy a szövetség többi európai és észak-amerikai vezetőjével együttműködve biztosítsuk a további támogatást” – idézte a ZDF a NATO-főtitkárt. Rámutatott Németország jelentős hozzájárulására, és azt mondta, remélhetőleg a német kormány még többet fog tenni.

Stoltenberg arra is figyelmeztetett, hogy a következő tél kemény lesz. “Megfizetjük az Ukrajnának nyújtott támogatásunk árát a szankciók miatt, és természetesen azért, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja” – mondta az interjúban.

“De meg kell értenünk, hogy a támogatásunknak nincs alternatívája”.

A NATO-vezér sürgette a Nyugatot, hogy “maximalizálják a háború Ukrajna szempontjából elfogadható kimenetelének valószínűségét”.

“A legjobb, amit tehetünk, hogy katonai, pénzügyi, humanitárius és gazdasági támogatást nyújtunk Ukrajnának” – hangsúlyozta.

Ukrajna támogatása évekig is eltarthat, de ennek következményei lesznek – figyelmeztetett Stoltenberg – “nemcsak a katonai szférában, hanem az iparra nézve is. Növelni kell a termelést” – mondta.

“NATO-ként két szerepünk van: támogatnunk kell Ukrajnát, egy közeli partnert. A másik feladatunk, hogy biztosítsuk”, hogy nem kerül sor eszkalációra – figyelmeztetett, utalva az 1949-ben aláírt washingtoni szerződés 5. cikkére, amely kollektív választ ír elő a szövetség minden egyes tagja elleni fegyveres támadásra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...