2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Stabilról negatívra rontotta a cseh, olasz és szlovák gazdasági kilátásokat a Moody’s

A Moody’s hitelminősítő pénteken “stabilról” “negatívra” változtatta Olaszország, Csehország és Szlovákia gazdaságának kilátását, a leminősítés okai között az energiaellátási kihívásokra és az országok orosz gáztól való függőségére hivatkozva.

“A Csehországra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzés csökkentésének fő mozgatórugói az emelkedő energiaköltségek és az oroszországi energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság, amely az üzleti beruházásokat terheli, az eredetileg vártnál magasabb fogyasztói árinfláció, amely a magánfogyasztást sújtja, a globális ellátási láncban fennálló folyamatos súrlódások és a Cseh Köztársaság fő kereskedelmi partnereinek, különösen Németországnak a növekedési kilátásainak folyamatos gyengülése” – közölte a Moody’s.

Szlovákiában még ennél is súlyosabb lehet a helyzet – állapította meg az ügynökség, kifejtve, hogy a tengerparttal nem rendelkező ország az összes kőolaját és a gáz 75 százalékát Oroszországból importálja.

“Szlovákia gazdasága nagy feldolgozóiparnak ad otthont (2021-ben a GDP 22,2%-a, szemben az euróövezet 17,5%-ával) ezért különösen ki van téve a súlyos energiaellátási zavaroknak: az orosz gázszállítások hirtelen leállítása – amelynek valószínűsége az elmúlt hónapokban nőtt – energiakorlátozáshoz vezethet”.

Ez az energiaigényes ipari termelés leállásához vezethet, és növelheti a gazdasági recesszió kockázatát – állítja az ügynökség.

Olaszország, bár nem függ annyira az orosz energiától, mint a másik két leminősített ország, szintén megsínylené az orosz gázimport leállítását, mivel az ország villamosenergia-termelésének közel 50 százalékát gázból állítják elő, ami azt jelenti, hogy “a hatás a gazdaság egészén keresztül érezhető lenne”.

“Olaszország jobb helyzetben van, mint más sérülékeny európai országok… köszönhetően az LNG-termináloknak és az Észak-Afrikával, Észak-Európával és Közép-Ázsiával való csővezeték-kapcsolatoknak, amelyek lehetővé teszik Olaszország számára, hogy alternatív gázellátási forrásokat használjon… Bár Olaszország iparának a gáztól való enyhébb függősége csökkenti a fennakadás gazdasági kockázatait, a villamosenergia-termelésre és a háztartások általi felhasználás magasabb hazai energiaárakat eredményez, ami felerősíti az inflációt és jelentős bizalmi sokkot okoz” – jósolja a Moody’s. Az országban zajló politikai fejlemények, köztük Mario Draghi kormányának e hónap elején bekövetkezett bukása és a szeptemberben esedékes választások “növelik a politikai és szakpolitikai bizonytalanságot”, és befolyásolhatják a szükséges strukturális reformok végrehajtását, ami szintén hatással lenne a gazdaságra – állítja a Moody’s.

A hét elején az EU Tanácsa jóváhagyta a kibontakozó energiaválság leküzdésére irányuló tervet, amelynek keretében a következő hónapokban 15%-kal csökkentenék a gázfogyasztást az egész blokkban. Ennek célja, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése miatt a fűtési szezon előtt feltöltsék tárolóikat. Az intézkedés támogatói úgy vélik, hogy a terv segít az EU tagállamainak megbirkózni az orosz energiaimport esetleges teljes leállításával.

Az unióba irányuló orosz gázszállítások már hónapok óta csökkennek. Az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit májusban 60%-kal csökkent, amikor Kijev blokkolta annak a két tranzitállomásnak az egyikét, amelyen keresztül a gázt Oroszországból az EU-ba szállították, míg a Gazprom több alkalommal is kénytelen volt csökkenteni az Északi Áramlat gázvezeték szivattyúzási kapacitását, mivel a szankciók megakadályozták, hogy egy kulcsfontosságú turbina a kanadai karbantartást követően visszakerüljön a vállalathoz.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...