2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Stabilról negatívra rontotta a cseh, olasz és szlovák gazdasági kilátásokat a Moody’s

A Moody’s hitelminősítő pénteken “stabilról” “negatívra” változtatta Olaszország, Csehország és Szlovákia gazdaságának kilátását, a leminősítés okai között az energiaellátási kihívásokra és az országok orosz gáztól való függőségére hivatkozva.

“A Csehországra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzés csökkentésének fő mozgatórugói az emelkedő energiaköltségek és az oroszországi energiaellátással kapcsolatos bizonytalanság, amely az üzleti beruházásokat terheli, az eredetileg vártnál magasabb fogyasztói árinfláció, amely a magánfogyasztást sújtja, a globális ellátási láncban fennálló folyamatos súrlódások és a Cseh Köztársaság fő kereskedelmi partnereinek, különösen Németországnak a növekedési kilátásainak folyamatos gyengülése” – közölte a Moody’s.

Szlovákiában még ennél is súlyosabb lehet a helyzet – állapította meg az ügynökség, kifejtve, hogy a tengerparttal nem rendelkező ország az összes kőolaját és a gáz 75 százalékát Oroszországból importálja.

“Szlovákia gazdasága nagy feldolgozóiparnak ad otthont (2021-ben a GDP 22,2%-a, szemben az euróövezet 17,5%-ával) ezért különösen ki van téve a súlyos energiaellátási zavaroknak: az orosz gázszállítások hirtelen leállítása – amelynek valószínűsége az elmúlt hónapokban nőtt – energiakorlátozáshoz vezethet”.

Ez az energiaigényes ipari termelés leállásához vezethet, és növelheti a gazdasági recesszió kockázatát – állítja az ügynökség.

Olaszország, bár nem függ annyira az orosz energiától, mint a másik két leminősített ország, szintén megsínylené az orosz gázimport leállítását, mivel az ország villamosenergia-termelésének közel 50 százalékát gázból állítják elő, ami azt jelenti, hogy “a hatás a gazdaság egészén keresztül érezhető lenne”.

“Olaszország jobb helyzetben van, mint más sérülékeny európai országok… köszönhetően az LNG-termináloknak és az Észak-Afrikával, Észak-Európával és Közép-Ázsiával való csővezeték-kapcsolatoknak, amelyek lehetővé teszik Olaszország számára, hogy alternatív gázellátási forrásokat használjon… Bár Olaszország iparának a gáztól való enyhébb függősége csökkenti a fennakadás gazdasági kockázatait, a villamosenergia-termelésre és a háztartások általi felhasználás magasabb hazai energiaárakat eredményez, ami felerősíti az inflációt és jelentős bizalmi sokkot okoz” – jósolja a Moody’s. Az országban zajló politikai fejlemények, köztük Mario Draghi kormányának e hónap elején bekövetkezett bukása és a szeptemberben esedékes választások “növelik a politikai és szakpolitikai bizonytalanságot”, és befolyásolhatják a szükséges strukturális reformok végrehajtását, ami szintén hatással lenne a gazdaságra – állítja a Moody’s.

A hét elején az EU Tanácsa jóváhagyta a kibontakozó energiaválság leküzdésére irányuló tervet, amelynek keretében a következő hónapokban 15%-kal csökkentenék a gázfogyasztást az egész blokkban. Ennek célja, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások csökkenése miatt a fűtési szezon előtt feltöltsék tárolóikat. Az intézkedés támogatói úgy vélik, hogy a terv segít az EU tagállamainak megbirkózni az orosz energiaimport esetleges teljes leállításával.

Az unióba irányuló orosz gázszállítások már hónapok óta csökkennek. Az Ukrajnán keresztül történő gáztranzit májusban 60%-kal csökkent, amikor Kijev blokkolta annak a két tranzitállomásnak az egyikét, amelyen keresztül a gázt Oroszországból az EU-ba szállították, míg a Gazprom több alkalommal is kénytelen volt csökkenteni az Északi Áramlat gázvezeték szivattyúzási kapacitását, mivel a szankciók megakadályozták, hogy egy kulcsfontosságú turbina a kanadai karbantartást követően visszakerüljön a vállalathoz.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó