2022, december 5.
4.8 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Spiegel: Az ukránok fosztogatásra kényszerítik a külföldi zsoldosokat

Súlyos vádakkal illeték az ukrán Nemzetközi Légióban harcoló zsoldosok a helyi parancsnokaikat. A német Spiegel a Kyiv Independent című lapra hivatkozva azt írja, hogy a külföldi zsoldosok áruházak kifosztásával, szexuális zaklatással, az orosz csapatok elleni támogatás nélküli bevetésekkel vádolják az ukrán parancsnokokat.

Az ukrán lapnak nyilatkozó brazil szakaszvezető szerint ezek miatt az okok miatt az egységének néhány tagja már hátat fordított a légiónak.

Az egyik amerikai harcos például a déli Mikolajiv város közelében zajló hadműveletekről számolt be az online médiának. Elmondása szerint, amikor az oroszok heves tűz alá vették őket, a megmaradt csapatok visszavonultak, de az ő osztagának egyedül, erősítés nélkül kellett tartania a frontvonalat.

“Szó szerint hátrahagytak minket, és nem akartak evakuálni minket.” Egy bajtársuk meghalt, három másik pedig súlyosan megsebesült.

Röviddel azután, hogy megmenekültek az ágyúzás elől, ugyanabból az egységből egy másik csoportot vezényeltek ugyanabba a pozícióba. “Elmondtuk a parancsnoknak, hogy ezeket az állásokat az oroszok felfedezték. Ha visszamegyünk oda, mindannyian meghalunk” – mondta a katona. A figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták. Az eredmény: négy halott, több sebesült és egy elfogott katona.

“Az egységem katonáinak be kellett volna törniük a bevásárlóközpontba, hogy bútort, elektronikai cikkeket és mindenféle értéktárgyakat gyűjtsenek össze” – írta le egy kanadai harcos a Kyiv Independent-nek a számos incidens egyikét.

Egy kubai katona megosztotta velük: “A helyiek látták, hogy pakoljuk a bútorokat, ami nagyon kellemetlen érzéssel töltött el. Úgy éreztem, mintha kirabolnánk őket. Nem ezért jöttem Ukrajnába.”

Egy francia harcos azt írta: “Szégyelltem magam, hogy a háborútól szenvedő helyi lakosok szeme láttára hajtottam végre a parancsot, és vittem el a bútorokat és értéktárgyakat az üzletekből”.

A Nemzetközi Légió Ukrajna Védelmére állítólag két szárnyból áll. Az egyiket az ukrán szárazföldi erők, a másikat az ukrán katonai hírszerző szolgálat, a GUR felügyeli. A vádak a GUR által ellenőrzött részre vonatkoznak, amely a jelentés szerint akár 500 tagot is magában foglalhat, és a teljes légió körülbelül egyharmadát teszi ki. A központban: három személy, akik a hivatalosan vezető őrnagyon kívül a nem hivatalos parancsnoki jogkörrel rendelkeznek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...