2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden egy moszkvai biztonsági konferencián.

“A [nukleáris fegyverek] használata csak vészhelyzetekre korlátozódik, ahogyan azt a nyilvánosan hozzáférhető orosz irányelvek is felvázolják” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a fegyverek elrettentésül szolgálnak a külföldi agresszióval szemben.

Sojgu szerint “a vegyi fegyverek esetleges ukrajnai használatára vonatkozó állítások is abszurdak”, mivel Oroszország 2017-ben befejezte készleteinek megsemmisítését. Az ilyen támadásokról szóló hamis vádakat a múltban a nyugat által támogatott szíriai csoportok is felhasználták – tette hozzá.

Az orosz miniszter, aki a moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján beszélt, azt mondta, hogy a stratégiai fegyverek csökkentésének és ellenőrzésének helyzete nehéz ponton van az Egyesült Államok és Oroszország közötti folyamatos konfrontáció miatt.

“Azok az amerikai nyilatkozatok, amelyek azt állítják, hogy Oroszországnak ki kell érdemelnie a jogot az Egyesült Államokkal folytatott párbeszéd folytatására, túlmennek minden határon. A fegyverzetellenőrzés kétirányú utca” – hangsúlyozta.

Az orosz tisztviselő szerint Washington megbízhatatlan partner, amikor a stratégiai erőegyensúlyról van szó. Az USA az évek során több kulcsfontosságú szerződést is felmondott Oroszországgal, ami Moszkva szerint súlyosan sértette a katonai ügyek átláthatóságát.

“Feltételezem, hogy a Nyugattal a leszerelés terén folytatott orosz tapasztalatok azt mutatják, hogy az általuk hirdetett úgynevezett “szabályokon alapuló rend” nem biztosítja a szerződéses kötelezettségek teljesítését” – mondta Sojgu.

Az ebből levont tanulságok irányadóak lesznek Oroszország jövőbeni nemzetközi megállapodásaihoz a biztonság és a fegyverzetellenőrzés terén – mondta.

Különösen “nehéz helyzetben van” az ÚJ START-szerződés, amely korlátozza a nukleáris fegyverek számát – jegyezte meg a miniszter. A dokumentumot 2026 előtt meg kell újítani ahhoz, hogy érvényben maradjon.

Sojgu úgy értékelte, hogy a biztonsági helyzet Európában jelenleg rosszabb, mint a hidegháború idején, és ezért a NATO-t hibáztatta.

“A szövetség katonai tevékenysége teljesen agresszív és oroszellenes jellegűvé vált” – mondta, amerikai csapatok és fegyverek kelet-európai telepítéseit említve.

Hozzátette, hogy a NATO-erők megerősítése már jóval azelőtt megkezdődött, hogy Oroszország februárban megtámadta volna Ukrajnát.

Az ukrajnai hadműveletről szólva Sojgu azt mondta, hogy az megcáfolta azt az elképzelést, hogy a “sorsfordító” nyugati fegyverrendszerek képesek megfordítani a hadszíntéren a kockát.

“Először a Javelin páncéltörő rakétákról és az ‘egyedülálló’ drónokról beszéltek így. Később a Nyugat-pártiak a HIMARS többszörös rakétakilövő rendszert és a nagy hatótávolságú ágyúkat reklámozták ‘szuperfegyverekként'” – mondta.

Ezek a fegyverek ugyanúgy megsemmisülnek, mint bármelyik másik, és nem befolyásolják jelentősen a helyzetet – hangsúlyozta a miniszter. Közben az orosz erők tanulmányozzák a harctéren zsákmányolt eszközöket, hogy megtalálják a védekezés módját ellenük – tette hozzá.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...