2023, december 6.
0.8 C
Budapest
-13.1 C
Moszkva

Oroszország felajánlja kereskedelmi partnereinek, hogy csatlakozzanak SWIFT orosz alternatívájához

Oroszország felajánlotta a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) tartozó országoknak, hogy csatlakozzanak a Pénzügyi üzenetátviteli rendszerhez (SPFS), a SWIFT orosz megfelelőjéhez. Moszkva növelni akarja a nemzeti valutában történő elszámolások volumenét – közölte kedden Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter.

“A bankjaink közötti zavartalan együttműködés biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a szervezet tagjai csatlakozzanak az orosz pénzügyi üzenetküldő rendszerhez” – mondta Resetnyikov az Üzbegisztánban zajló SCO-fórum résztvevőihez intézett videóbeszédében.

Resetnyikov megjegyezte, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet országainak továbbra is elő kell mozdítaniuk a nemzeti fizetési rendszerek teljes kompatibilitását, és növelniük kell a nemzeti valutákban történő kölcsönös elszámolások volumenét.

“Már látjuk a pozitív eredményeket, például az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom negyedét rubelben és jüanban bonyolítják le” – mondta Resetnyikov.

Az SCO jelenleg nyolc tagállamot tömörít: Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán, míg a partnerek és társult országok között Afganisztán, Fehéroroszország, Irán, Mongólia, Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Törökország és Srí Lanka is szerepel. A szervezet munkája elsősorban biztonsági kérdésekre összpontosít, de regionális fejlesztési feladatokkal is foglalkozik.

Oroszország aktívan népszerűsíti hazai pénzügyi üzenetküldő rendszerét, amióta az ukrajnai konfliktus miatt az ország ellen bevezetett nyugati szankciók részeként elvágták a SWIFT-től. Mindkettő megkönnyíti a bankok közötti pénzügyi tranzakciókat, de az orosz SPFS-t egészen az idei évig csak Oroszországban használták, míg a SWIFT nemzetközileg elfogadott rendszer.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Jermak: a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetjük a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán...

Politico: néhány EU-tagállam ellenzi az orosz vagyon nyereségének átadását Ukrajnának

Néhány uniós ország ellenezte Spanyolország azon javaslatát, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák - írja a Politico című lap, uniós...

Politico: az Európai Tanács vezetője megszakította kínai útját az Ukrajnáról kialakult vita miatt

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tervezettnél hamarabb tér vissza Kínából, hogy megmentse Ukrajna uniós tagságra irányuló pályázatát - jelentette kedden a Politico...
spot_img

Videó