2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Oroszország felajánlja kereskedelmi partnereinek, hogy csatlakozzanak SWIFT orosz alternatívájához

Oroszország felajánlotta a Sanghaji Együttműködési Szervezethez (SCO) tartozó országoknak, hogy csatlakozzanak a Pénzügyi üzenetátviteli rendszerhez (SPFS), a SWIFT orosz megfelelőjéhez. Moszkva növelni akarja a nemzeti valutában történő elszámolások volumenét – közölte kedden Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter.

“A bankjaink közötti zavartalan együttműködés biztosítása érdekében javasoljuk, hogy a szervezet tagjai csatlakozzanak az orosz pénzügyi üzenetküldő rendszerhez” – mondta Resetnyikov az Üzbegisztánban zajló SCO-fórum résztvevőihez intézett videóbeszédében.

Resetnyikov megjegyezte, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet országainak továbbra is elő kell mozdítaniuk a nemzeti fizetési rendszerek teljes kompatibilitását, és növelniük kell a nemzeti valutákban történő kölcsönös elszámolások volumenét.

“Már látjuk a pozitív eredményeket, például az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom negyedét rubelben és jüanban bonyolítják le” – mondta Resetnyikov.

Az SCO jelenleg nyolc tagállamot tömörít: Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán, míg a partnerek és társult országok között Afganisztán, Fehéroroszország, Irán, Mongólia, Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Törökország és Srí Lanka is szerepel. A szervezet munkája elsősorban biztonsági kérdésekre összpontosít, de regionális fejlesztési feladatokkal is foglalkozik.

Oroszország aktívan népszerűsíti hazai pénzügyi üzenetküldő rendszerét, amióta az ukrajnai konfliktus miatt az ország ellen bevezetett nyugati szankciók részeként elvágták a SWIFT-től. Mindkettő megkönnyíti a bankok közötti pénzügyi tranzakciókat, de az orosz SPFS-t egészen az idei évig csak Oroszországban használták, míg a SWIFT nemzetközileg elfogadott rendszer.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...