2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Sojgu: Moszkva számára prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése

Oroszország számára vitathatatlan prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése, de nem kíván belesodródni egy fegyverkezési hajszába – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezető munkatársai előtt csütörtökön tartott előadásában.

Sojgu szerint a minisztérium fő célkitűzése, hogy a jelenlegi szinten tartsa az ország katonai biztonságát, aminek legfontosabb feltétele az, hogy a személyi állomány képes legyen teljesíteni feladatait a jelenlegi körülmények között. Szavai szerint az általános rendeltetésű erők fontos szerepet játszanak majd a katonai biztonság fenntartásában.

A védelmi miniszter kijelentette, hogy az “elrettentés tényezőjének szerepe” idővel a nukleáris szférából a nem nukleárisba tevődhet át, ami valószínűleg csökkenteni fogja a nemzetközi feszültséget és erősíteni a bizalmat. Mint mondta, ezt elsősorban a nagy pontosságú fegyverek fejlesztésével lehet elérni.

“2021-re Oroszország nem nukleáris erőinek harcképessége a négyszeresére nő, ami teljes mértékben lehetővé teszi majd a nem nukleáris elrettentés feladatának ellátását” – hangoztatta a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a tárca számára vitathatatlan prioritás a hadászati nukleáris erő fejlesztése. Beszámolt arról, hogy a stratégiai rakétaerőt és a tengeri állomásoztatású “elrettentő erőt” fejlett rakétákkal szerelik fel, a nagy hatótávolságú bombázókat pedig korszerűsítik. 2021-re így a hadászati nukleáris erőknél 72 százalékra emelkedik majd a korszerű fegyverrendszerek aránya. Ez az arány az év végén 60, 2015-ben pedig 51 százalék volt.

Sojgu szerint az orosz légi és űrerő robotrepülőgép-megsemmisítő képessége másfélszeresére fog növekedni, és kiterjed a légi célpontokat befogó radarmezőre is. Az orosz haditengerészet manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt többcélú hajókat és tengeralattjárókat kap.

Mint mondta, az orosz fegyveres erők szervezetét annak a lehetőségnek a figyelembevételével kell fejleszteni, hogy a nemzetközi helyzet romolhat. Felhívta a figyelmet a katonai, politikai és stratégiai helyzet folyamatos megfigyelésének fontosságára a gyors döntéshozatal biztosításának érdekében. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...