2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Sojgu közölte, hogy áprilisban több mint 15 ezer katonát vesztettek az ukrán erők

Az ukrán fegyveres erők csak áprilisban több mint 15 ezer veszteséget szenvedtek a harctéren – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Kijev nem számol be katonai veszteségeiről, és vitatja az általa túl magasnak tartott becsléseket.

Sojgu szerint az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek “a nyugati hatalmak példátlan katonai segítsége ellenére”. A miniszter a konfliktus fejleményeiről kedden számolt be a legfelsőbb katonai tisztségviselők tanácskozásán.

Sem Ukrajna, sem Oroszország nem ad rendszeres tájékoztatást saját veszteségeiről.

Washington értékelése a veszteségek számáról a múlt hónapban látott napvilágot, miután állítólag a Pentagon titkos dokumentumai kiszivárogtak az interneten.

A The Washington Post által ismertetett kiszivárgott dokumentumok egyike szerint a harcok 2022. februári kezdete óta 124 000 és 131 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter visszautasította ezt az értékelést, egy interjúban kijelentve, hogy a megölt katonák száma kisebb, mint a februárban Törökországot és Szíriát sújtó erős földrengések áldozatainak száma. Később bocsánatot kért az összehasonlításért, amelyet a katasztrófa sújtotta területeken egyesek ízléstelennek találtak. A két országban a rengések halálos áldozatainak összesített száma meghaladta az 55 ezret.

A találkozón, amelyen Sojgu is részt vett, a katonai beszerzésekről, különösen az Ukrajna ellen bevetett orosz csapatok fegyver- és lőszerellátásáról volt szó. A miniszter elmondta, hogy a szállítások szintje többnyire megfelelő, de a tárcája szorosan figyelemmel kíséri a gyártókat a szerződéses kötelezettségeik elmulasztásának kockázatára. Az orosz hadsereg a közeljövőben a precíziós fegyverek szállításának erőteljes megugrására számít – jelentette be a miniszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó