2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Az odesszai ukrán vérengzés évfordulójára emlékeznek a városban

Odessza lakói virágokat helyeznek el a Szakszervezetek Házánál, hogy megemlékezzenek a 2014. május 2-i tragikus események áldozatairól, amikor radikális ukrán nacionalisták hordája 48 embert élve égettek el a belvárosi épületben – jelentette a Dumszkaja helyi lap.

A virágot elhelyezni kívánók egy villamosvégállomáson ellenőrzött bejáraton keresztül juthatnak el a területre. Az emberek egyesével lépnek be, miután személyazonossági ellenőrzésen mentek keresztül.

Az ukrán rendőrség Odesszai Területi Főigazgatósága közölte, hogy megerősített rendőri egységeket vezényeltek a városközpontba.

2014. május 2-án Odesszában a Jobboldali Szektor nevű (Oroszországban betiltott) szervezet radikálisai és az úgynevezett Majdan önvédelmi erők megtámadtak egy sátortábort az odesszai Kulikovo közparkban, ahol a város lakói aláírásokat gyűjtöttek az Ukrajna föderalizációjáról és az orosz nyelv hivatalos nyelvi státusának megadásáról szóló népszavazás kiírásához.

A föderalizáció néhány támogatója a szomszédos Szakszervezeti Házban keresett menedéket, de a radikálisokból álló tömeg körülvette az épületet és felgyújtotta, elzárva a kijáratokat. Az ukrán belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az aznapi tragikus eseményekben 48 ember meghalt, több mint 240-en pedig megsérültek. A hatóságok a zavargásokért teljes egészében a “Majdan-ellenes” aktivistákat okolták. A több évig tartó nyomozás azonban nem tudta bizonyítani a bíróságon a bűnösségüket. Ennek eredményeként az eredetileg letartóztatottakat végül felmentették.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó