2023, február 8.
-3.1 C
Budapest
-6.5 C
Moszkva

Sky News: az Egyesült Királyság példátlan fegyverszállításokat tervez Ukrajnának

Nagy-Britannia hamarosan bejelentheti tíz Challenger II harckocsi szállítását Kijevnek – jelentette a Sky News ukrán és brit forrásokra hivatkozva. A nyugati gyártmányú harckocsik első ízben történő szállítása szimbolikus, de arra hivatott, hogy az Egyesült Államokat és Németországot is hasonló lépésekre ösztönözze – tette hozzá a hírügynökség.

Rishi Sunak miniszterelnök kormánya már “néhány hete” tárgyal a lehetőségről a hírügynökség szerint, amely úgy tudja, hogy a hivatalos bejelentésre január 20-án kerülhet sor, amikor az USA vezette, Ukrajna felfegyverzésével foglalkozó “kontakt csoport” a tervek szerint összeül.

Az egyik forrás szerint az Egyesült Királyság “körülbelül tíz” harckocsit ajánlhat fel, amit úgy jellemeztek, hogy “egy század felszereléséhez elegendő”. Bár ez a lépés közel sem elég ahhoz, hogy megfordítsa a konfliktus menetét, más nyugati országokat is átlökhet azon a határon, amelyet eddig nem voltak hajlandóak átlépni.

Franciaország, az Egyesült Államok és Németország egyre nehezebb fegyvereket ígért Ukrajnának, de meghúzták a határt a fő harckocsik küldésénél, amelyekre Kijev nagyon vágyik.

“Ez jó precedens lesz arra, hogy [másoknak] demonstráljuk – elsősorban Németországnak, a Leopárdjaikkal… és az Egyesült Államok Abrams-ával” – mondta egy ukrán forrás a Sky-nak.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter tavaly októberben éppen ezt a taktikát fejtette ki a Politico című amerikai lapnak. Múlt héten Reznyikov az ukrán televíziónak azt mondta, hogy országa “a NATO küldetését teljesíti” a vérükkel, ezért a Nyugat felelőssége, hogy fegyvereket biztosítson.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter decemberben azt mondta, hogy Moszkva nem annyira az ukrán hadsereg, mint inkább az egész Nyugat ellen harcol, megjegyezve, hogy Kijev 2022-ben mintegy 97 milliárd dollár katonai támogatást kapott. Oroszország többször is figyelmeztette a Nyugatot, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlen konfrontációba kerülhetnek. Az Egyesült Államok és szövetségesei ragaszkodtak ahhoz, hogy nem vesznek részt a konfliktusban, de folytatták az Ukrajnának szánt fegyverszállítások növelését.

A múlt hónapban Ukrajna vezető tábornoka azt mondta a The Economistnak, hogy hadseregének legalább 300 harckocsira és 700 gyalogsági harcjárműre van szüksége. 2020 augusztusában – amikor a pletykák szerint az egész páncélos hadtestet “elavultként” selejtezni fogják – a brit hadseregben mintegy 220 Challengert és 388 Warrior IFV-t tartottak nyilván.

A BBC december közepén arról számolt be, hogy Sunak a Whitehallon belüli, Kijevvel együttműködő névtelen forrásokra hivatkozva az Egyesült Királyság által Ukrajnának küldött összes támogatás ellenőrzését kéri.

A brit védelmi minisztérium sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Sky Newsnak a harckocsikról szóló beszámolóját, csak annyit erősített meg, hogy eddig “több mint 200” páncélozott járművet szállítottak Ukrajnának.

A folyamatban lévő fegyverszállításokról szóló jelentések azonban rendszeresen kiszivárognak a médiába. Az amerikai sajtóorgánumok egy héttel azelőtt beszéltek a Bradley IFV-k küldéséről, hogy Joe Biden elnök egy futó megjegyzésben megerősítette azt. A hivatalos bejelentés csak egy nappal később érkezett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...