2023, február 1.
5.6 C
Budapest
-0.9 C
Moszkva

Meghalt Pável Kamnyev, a Kalibr orosz cirkálórakéta fejlesztője

86 éves korában elhunyt Pavel Kamnyev, a Kalibr cirkálórakéta fejlesztője, az Almaz-Antej légvédelmi konszern tudományos felügyelője – közölte a konszern sajtószolgálata.

“Elhunyt Pável Kamnyev, az Almaz-Antej konszern tudományos igazgatója” – áll a közleményben.

Az Almaz-Antej tudományos főnöki kinevezése előtt a Novator tervezőirodát vezette. Itt fejlesztette ki többek között a Kalibr nagy hatótávolságú cirkálórakétát.

Pavel Kamnyev 1937. november 14-én született Mahacskalában. Kitüntetéssel végzett a moszkvai Repülési Intézetben, majd a szverdlovszki Kalinyin Gépgyárban dolgozott. Itt a mérnöki ranglétrán a főtervező első helyettesévé – a vállalat vezetőjévé – emelkedett.

1991-ben Kamnyev lett a Novator Tervezőiroda első főtervező-helyettese, majd vezetője. A vállalat személyzete az ő vezetésével számos kutatási és fejlesztési tevékenységet folytatott a hagyományos fegyverek fejlesztése és az egyedi taktikai és műszaki jellemzőkkel rendelkező új típusú rakéták létrehozása terén.

“Kamnyev a nemzeti védelmi ipari komplexum egyik alappillére, a rakétatechnika tudósa volt. Aktívan részt vett számos rakétarendszer fejlesztésében, tudományos és műszaki vezetést biztosított több tucat különböző osztályú rakétamodell létrehozásában és korszerűsítésében a szárazföldi erők, a haditengerészet, a légierő, az ország rakétavédelmi és légvédelmi rendszerei, a fegyverzet exportmodelljei számára” – írta le a Konszern a kommentárjában.

Pavel Kamnyev kétszer, 1997-ben és 2006-ban elnyerte az Oroszországi Föderáció állami díját. 2016-ban megkapta a Munka Hőse címet.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...