2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Sepp Blatter: Iránt ki kellene zárni a világbajnokságról

Iránt “ki kellene zárni a világbajnokságról” Sepp Blatter volt FIFA-elnök szerint.

Blatter akkor vezette a labdarúgó-világszervezetet, amikor 2010-ben Katar kapta meg a rendezés jogát. A héten azzal került a címlapokra, hogy azt mondta, ennek soha nem lett volna szabad megtörténnie.

Legutóbbi, a Blicknek adott nyilatkozatában Blatter kijelentette, hogy Iránt ki kellene zárni a világbajnokságról az országot elborító széles körű tüntetések miatt, amelyeket egy fiatal nő halála váltott ki, aki az erkölcsrendészet őrizetében halt meg, mert állítólag megsértette az öltözködési szabályokat.

Blatter azt állította, hogy ha még mindig ő lenne a FIFA elnöke, lépéseket tenne. Utódja, Gianni Infantino felügyelete alatt azonban nem számít arra, hogy bármi is történne.

“Nehezen tud létrehozni egy alapot a katariakkal közösen, az összes olyan munkásnak, aki balesetet szenvedett az infrastruktúra építése közben.”

“Szerintem valakinek a FIFA-tól, akinek van bátorsága, meg kellene tennie. De Infantinónak még ahhoz sincs bátorsága, hogy újságíróknak válaszoljon” – mondta Blatter.

A Blick beszámolója szerint Blatter érthetetlennek találta, hogy Infantino nem foglalt egyértelműen állást Iránnal kapcsolatban, amelynek még a tornán való jelenlétét is megkérdőjelezték egyes irániak.

Az Open Stadiums nevű női jogvédő csoport a múlt hónapban nyílt levelet osztott meg a Twitteren, és azt kérdezték, hogy miért engedik meg országuknak, hogy részt vegyen a 2022-es katari tornán, amikor “az iráni nők továbbra is ki vannak zárva a mi “szép játékunkból””.

Az iráni nők 1979 óta először engedték meg nemrég, hogy részt vegyenek egy hazai labdarúgó-mérkőzésen, miután a FIFA állítólag levelet küldött a helyi hatóságoknak, amelyben azt követelte, hogy több mérkőzést élvezhessenek személyesen.

A továbbiakban azonban az Open Stadiums nem bízik abban, hogy a futballpályák nyitva maradnak az iráni nők előtt, mivel “sem az Iszlám Köztársaság hatóságaiban, sem az Iráni Labdarúgó Szövetségben nem bíznak abban, hogy az Azadi stadion nyitva marad előttük a 2022-es FIFA-világbajnokság december 18-i befejezése után”.

Az iráni férfiválogatott november 21-én a 2018-as oroszországi elődöntős Anglia ellen kezdi meg a B csoportos vb-selejtezőt, emellett Wales és az Egyesült Államok ellen sorsolták ki őket.

Ukrajna, amely nem jutott ki, miután a walesiekkel szemben elveszítette a cardiffi rájátszás döntőjét, azért kampányolt, hogy Irán helyét adják nekik a november 20-án kezdődő tornán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...