2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Schröder: párbeszéd kell Európa és Oroszország között, nem szankciók és fenyegetések

Gerhard Schröder egykori német kancellár szerint párbeszédre van szükség Európa és Oroszország között, nem pedig szankciókra és fenyegetésekre – írja a Rusvesna. „Az ukrán események tükrében és tanulságai után meg kell újítani a párbeszédet, de ehhez új retorikára van szükség, új politikai, gazdasági közeledésre, párbeszédre van szükség Európa és Oroszország között, nem pedig szankciókra és fenyegetésekre.

Az erre való törekvés egyre inkább teret nyer Németországon belül is. Ennek tükrében jó jel, hogy az USA és Oroszország ismét szóba álltak egymással, hiszen egy sor kérdésben vagy azonos, vagy egymáshoz közeli nézeteket képvisel a két kormány. Együttműködésre és párbeszédre van szükségünk” – húzta alá a hagyományos „Potsdami Találkozó” moszkvai ülésén Gerhard Schröder.

„Ma Európa nem stabil és nem egységes, ezt mutatta meg a migrációs problémák kezelése is. Szíriában háború dúl, Ukrajnában krízis van, az eredmény a migrációs hullám elözönli Európát. Az európai valuta sem a legjobb időket éli. Ebben a helyzetben botorság még Oroszországgal is viaskodni. Sokkal komolyabban kell venni az orosz érdekeket és a biztonságra történő törekvéseiket. Ez a kérdés természetesen magába foglalja Ukrajna NATO-tagságának időszerűségét is” – tette hozzá Schröder.

„Még 2003-ban megegyeztünk, hogy négy közös teret hozunk létre abból a célból, hogy megerősítsük az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat: a közös gazdasági, biztonsági, külkapcsolati,  tudományos, kulturális és oktatási együttműködés terét. Sok fiatal tanul országainkban, akiknek már mást jelet a közös kultúra, egyre több testvérvárosi baráti kapcsolat épült szövődött az elmúlt időkben, létrehoztuk a „Szentpétervári Párbeszéd” fórumot, amely reményeim szerint visszanyeri régi súlyát. Egyre nagyobb mértékben növekedett a külkereskedelmi forgalom. Ma mindez nem működik, semmivé lett, mindezt újra meg kell teremteni, ehhez az kell, hogy partnernek tekintsük Oroszországot, garantáljuk biztonságát, kölcsönösen elismerjük egymás érdekeit” – zárta szavait Gerhard Schröder.

Forrás: Rusvesna

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó