2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Schröder: az USA tavaly nem engedte, hogy Ukrajna folytassa a béketárgyalásokat

Az Egyesült Államok tavaly nem engedte, hogy Ukrajna folytassa a béketárgyalásokat Oroszországgal – mondta Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott interjújában.

“A 2022 márciusában Isztambulban Rusztem Umerovval folytatott béketárgyalásokon az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert nem engedték meg nekik” – mondta a politikus.

Szerinte az ukránokat eredetileg arra kényszerítették, hogy minden, a tárgyalásokkal kapcsolatos kérdést megvitassanak Washingtonnal.

Az ex-kancellár megjegyezte, hogy Kijev akkoriban kész volt lemondani a NATO-tagságról és tárgyalni a Krímről.

“De végül semmi sem történt. Az én benyomásom: semmi sem történhetett, mert minden másról Washingtonban döntöttek. Ez végzetes volt” – tette hozzá Schröder.

Ráadásul az európai diplomaták kudarcot vallottak – jegyezte meg a politikus. Ennek eredményeként Oroszország most szorosabb kapcsolatba kerül Kínával, amit a Nyugatnak nem lett volna szabad megengednie – összegezte.

Mint Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, Moszkva nem az ukrajnai konfliktus lendkerekét akarja pörgetni, hanem véget vetni neki. Ugyanakkor a nyugati országok folyamatosan arról beszélnek, hogy folytatni kell az ellenségeskedést, növelik a fegyverszállításokat és kiképzik az ukrán erők harcosait a területükön. Az orosz elnök megjegyezte, hogy ha Ukrajna párbeszédet akar kezdeni, akkor el kell törölnie a tárgyalásokat tiltó rendeletet.

A Kreml rámutatott, hogy most nincsenek meg a feltételei annak, hogy az ukrajnai helyzet békés irányba mozduljon el, Oroszország számára továbbra is abszolút prioritás a különleges művelet céljainak elérése, ami jelenleg csak katonai eszközökkel lehetséges.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml reagált Orbán szavaira: Oroszország nem jelent veszélyt arra, aki nem fenyegeti

Oroszország nem jelent veszélyt azokra államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a...

Zaharova: Ukrajna katasztrofális helyzetben van

A jelenlegi fronthelyzet "szörnyű és katasztrofális" Kijev számára, és ebben a szakaszban semmi sem mentheti meg - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő...

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...
spot_img

Videó