2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Scholz: Németország nem fog belekeveredni a konfliktusba, csak fegyvereket szállít Kijevnek

Németország nem fog belekeveredni az ukrajnai konfliktusba, de továbbra is szállít Kijevnek fegyvereket – jelentette ki Olaf Scholz kancellár. A megjegyzés annak a nyilvános vita közben hangzott el, hogy Berlin szállítson-e nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Kijevnek.

Az Augsburger Allgemeine című lap pénteki rendezvényén Scholzot arról kérdezték, fennáll-e annak a veszélye, hogy Németország “aktívan részt vesz a háborúban”. Erre azt válaszolta, hogy

“célja, hogy ezt megakadályozza, és ezért nincsenek és nem is lesznek német katonák Ukrajnában”.

A kancellár ugyanakkor közölte, hogy Berlin továbbra is szállít fegyvereket Ukrajnának.

Hozzátette, hogy minden ezzel kapcsolatos döntést körültekintően és a szövetségesekkel egyeztetve hoztak meg.

Scholz szerint a Nyugat nem akarja, hogy a konfliktus “Oroszország és a NATO közötti háborúvá” fajuljon.

A hónap elején Ihor Csernev ukrán törvényhozó azt mondta, hogy német kollégái közül sokan támogatják, hogy Kijevet ellássák a Taurus rakétával, amelynek hatótávolsága mintegy 500 kilométer.

Csernev azt állította, hogy a német politikai pártok között széles körű konszenzus alakult ki a kérdésben, és Ukrajna most a hivatalos döntésre vár.

A német RTL és az n-tv megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a németek 66%-a ellenzi az ötletet, és csak 28% támogatja.

Ukrajna legalább május vége óta kéri Németországtól ezt a típusú rakétát, bár magas rangú tisztviselők, köztük Scholz és Boris Pistorius védelmi miniszter eddig elutasították a kéréseket.

A német vezetés azonban a Leopard harckocsik szállításával kapcsolatban is több hónapig hezitált, mielőtt végül január végén engedett volna.

Mivel Ukrajna nyári ellentámadása elmaradt az előzetes várakozásoktól, amint azt Kijev és a nyugati országok magas rangú tisztviselői is elismerték, a NATO-tagállamok megfogadták, hogy továbbra is támogatják az országot, “ameddig csak szükséges”.

Oroszország figyelmeztette a nyugati nemzeteket, hogy azzal, hogy fegyvereket küldenek Ukrajnába, csak meghosszabbítják a konfliktust, miközben növelik a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó