2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

RTL: Oroszország másodpercenként 3700 eurót keres az olajon és a gázon

Nem, ezt nem a magyarországi RTL írja. Azoktól nem fogsz ezen az oldalon idézetet látni.

Moszkva olaj- és gázbevételei nem a szankciók ellenére, hanem azoknak köszönhetően nőnek – mondta François Lenglé francia újságíró az RTL luxemburgi csatornán sugárzott riportjában.

A gazdasági témákra szakosodott riporter szerint Oroszországnak nincs szüksége a támogatásra, mert az ukrajnai különleges művelet miatt bevezetett szankciók óta 40 százalékkal nőttek az ezen energiahordozók exportjából származó bevételei.

“Szó szerint úszik a pénzben. <…> Nem a szankciók ellenére, hanem azoknak köszönhetően, amelyek a piaci spekuláció felszabadításával megemelték az árakat. Valamivel kevesebb mennyiség, de sokkal magasabb áron, ami sokkal több pénzt jelent” – magyarázta a közgazdász.

Lengle hozzátette, hogy a szankciók lehetővé tették Oroszország számára, hogy pénzt keressen, miközben a nyugati olaj- és gázvásárlók kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat és küzdeni a növekvő inflációval.

“Az európai országok február 24-e óta több mint 86 milliárd eurót fizettek Putyinnak. <…> Ez minden másodpercben 3700 euró. Már másfél perce beszélek, ennyi idő alatt több mint 300 ezer euró ment Európából Oroszországba, és ebben még nincsenek benne más országok” – zárta a szakértő.

A Nyugat újabb szankciókat vezetett be Moszkva ellen, miután az orosz hadsereg különleges műveletet indított Ukrajna demilitarizálására és nácimentesítésére. Így mintegy 300 milliárd dollár értékű orosz tartalékot fagyasztottak be. Az orosz energiáról való lemondást követelő felhívások is egyre hangosabbak lettek. Az ellátási láncok megszakadása azonban gazdasági problémákhoz vezetett Európában és az Egyesült Államokban, különösen az élelmiszer- és üzemanyagárak emelkedéséhez.

A Kreml a szankciókat olyan gazdasági háborúnak nevezte, amilyenre még nem volt példa.

Az orosz hatóságok hangsúlyozták, hogy felkészültek ilyen fejleményre, és biztosítottak, hogy továbbra is teljesíteni fogják kötelezettségeiket. A központi bank intézkedéseket tett a devizapiaci helyzet stabilizálása érdekében. A hatóságok a barátságtalan országoknak történő gázfizetéseket is rubelre váltották. A kormány emellett tervet készített a korlátozások ellensúlyozására, amely mintegy száz kezdeményezést tartalmaz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...