2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A legtöbb német régió nem tud több ukrán állampolgárt befogadni

A német régiók háromnegyede közölte a berlini kormánnyal, hogy nem tud több ukrán menekültet befogadni – állítja az RND hírportál.

A szombaton megjelent jelentés a német belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy február vége óta már meghaladta a 980 ezret azoknak a száma, akik az országba menekültek Ukrajnából. Bár az érkezők száma az utóbbi időben némileg csökkent, több régió is aggodalmát fejezte ki, hogy a migránsok befogadása tekintetében elérheti a határait – állította a lap.

A helyzet a jelek szerint annyira súlyos, hogy “tizenhat régióból jelenleg tizenkét szövetségi állam aktiválta az eredeti elosztási rendszer befagyasztását” – árulta el a minisztérium képviselője, akit az RND idézett.

A tisztviselő azonban sietett hozzátenni, hogy a regionális hatóságok által bevezetett korlátozások csak ideiglenesek, és a nagyobb régiók ajtajai továbbra is nyitva állnak az ukrán menekültek előtt. Megjegyezte azt is, hogy a szövetségi kormány egyéb segítséggel együtt mintegy 318 ingatlant bocsát rendelkezésükre az elhelyezésükhöz.

Winfried Kretschmannt, Baden-Württemberg tartomány vezetőjét idézi az RND, aki tíz nappal ezelőtt azt mondta: “Már most több menekültünk van, mint a 2015-ös menekültválság idején. A lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy ismét nehéz helyzetekbe kerülünk”. A tisztviselő hozzátette, hogy ismét sportcsarnokokat alakíthatnak át szükségszállásokká.

Armin Schuster, Szászország belügyminisztere viszont állítólag levelet írt szövetségi kollégájának, Nancy Faesernek, amelyben arra figyelmeztetett, hogy a helyi közösségeknek nehézséget okoz az újonnan érkezettek integrálása.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerint Brandenburg és Észak-Rajna-Vesztfália több települése már nem fogad be több migránst, mivel a menedékhelyeik zsúfolásig megteltek.

Bajorországban is súlyos a helyzet, mint azt Joachim Herrmann helyi belügyminiszter az RND-nek elmondta. Egyelőre azonban a dél-németországi régió még képes további ukrán migránsok befogadására.

A tisztviselő sajnálkozott, hogy miközben a szövetségi kormány további feladatokat vállal a még több migráns befogadására, “aztán a régiókra hagyja a feladat elvégzését”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...