2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Roszatom-vezérigazgató: az atomenergia globális szerepe növekedni fog

Az atomenergia globális szerepe növekedni fog, az együttműködés erősítése jelentősen hozzájárulhat az ágazat további fejlődéséhez – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója hétfőn Szocsiban, az Atomexpo megnyitóján.

A megnyitót követő plenáris ülésen a vezérigazgató kiemelte, a gazdasági fejlődés jelentősen függ az atomenergetikától, a nukleáris energia használata feltétele a fenntartható fejlődésnek.

A Roszatom vezérigazgatója elmondta, a globális helyzet árnyékot vet a mostani Atomexpóra, néhány ország nem vesz részt rajta. De így is több mint 70 ország képviselteti magát, összességében ez a világ atomcsaládjának csúcstalálkozója – tette hozzá.

A vezérigazgató kifejtette: 2019 óta több tényező is befolyásolta az ágazatot, a globális energetikai válság, valamint az, hogy a klímacélok elérése egyre távolabb kerültek.

Ugyanakkor a világ atomipara egységesen reagált a válságjelenségekre, a partnerek közötti kereskedelmi kapcsolatok, a tudományos együttműködések nem szakadtak meg, erős a szándék együtt megoldani a problémákat – jelentette ki.

A plenáris ülés utáni sajtótájékoztatón Alekszej Lihacsov magyar újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brüsszeli szankciók jelenleg nem érintik a Roszatom tevékenységét, azonban vannak közvetlen és közvetett hatásai. A brüsszeli vezetés átgondolatlan álláspontja miatt a Paks II. projekt, mint európai beruházás, nagyobb kockázatnak van kitéve, mint bármely más Roszatom-fejlesztés a világ más térségében.

A Roszatom vezérigazgatója úgy értékelte, hogy a magyar megrendelővel, a magyar kormánnyal, az üzletfelekkel fennálló kapcsolatok tárgyszerűek, és ez lehetővé teszi, hogy a projekt előre haladjon. A tervek szerint jövőre megtörténik a beruházás első betonjának kiöntése, arra számítanak, hogy a paksi beruházás megkapja az összes szükséges engedélyt, és teljes gőzzel haladhat majd a munka.

Hangsúlyozta, hogy az előrehaladás mindkét féltől – a fővállalkozó Roszatomtól és a magyar kormánytól – függ, abban bízik, hogy a magyar féllel meglévő viszonyuk lehetővé teszi, hogy teljesíteni tudjanak minden szerződéses kötelezettséget.

Szocsiban a XII. Atomexpo Nemzetközi Fórumot 2022. november 21-22. között rendezi meg a Roszatom. A rendezvényen 74 országból több mint 4100 résztvevő van jelen, köztük 142 kiállító. A szakmai programokon 211 felszólalás hangzik el, és 27 üzleti eseményt bonyolítanak le.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...