2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Lukasenko: a lengyel rakétaincidens Moszkva és Minszk elleni provokáció volt

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök kijelentette, hogy az ukrán hadsereg által kilőtt rakétával kapcsolatos incidens, amely a múlt hét elején Lengyelországba zuhant, szándékos provokáció volt Minszk és Moszkva ellen.

“Forró vízbe kerültek, és most sunyi tolvajok módjára próbálják lezárni ezt a témát. Már Nyugaton sem beszélnek róla. Nos, ez még csak a kezdet. Ők, a lengyelek és az ukránok is sajnálják, hogy nem orosz rakéta volt. Szükségük volt egy provokációra ellenünk, szükségük volt az eszkalációra” – mondta Lukasenko hétfőn az Udmurt Köztársaság vezetőjével, Alekszandr Brecsalovval folytatott megbeszélésen – írja a BelTA hírügynökség.

A lengyelországi incidenssel kapcsolatban hangsúlyozta, senki sem teszi fel ezt az egyszerű kérdést:

“Miféle őrült rakéta volt ez? Az ukrán hadsereg [ha hinni lehet nekik] kelet felé lőtte ki, keletről érkező orosz rakétákat célozva, de az valahogy megfordult és visszarepült az ellenkező irányba?”.

“Miért pont a G20-ak csúcstalálkozójára időzítették ezt az állítólagos támadást egy NATO-állam ellen – és először így mutatták be az incidenst? Tudja, én elég óvatos vagyok ahhoz, hogy ne vonjak le elhamarkodott következtetéseket, de ez tényleg összejátszásnak tűnik. De egy kicsit elszámították magukat – néhány ember meghalt” – mondta Lukasenko.

“Lengyelország vezetése most köteles elmondani a lengyeleknek, hogyan történt, miért Lengyelország területét érte találat, ki tervelte ki ezt, miért tett hirtelen fordulatot az állítólag kelet felé kilőtt rakéta, hogy nyugat felé repüljön, és miért akkor indították el, amikor nem voltak orosz rakéták a levegőben”.

“Az ilyen dolgok sosem történnek véletlenül. A fő kérdés, amelyre senki sem válaszol, és amelyről az amerikaiak hallgatnak, a következő: abban a pillanatban, amikor az ukránok elindították az Sz-300-as rakétát, milyen célpontokat céloztak meg? Abban az időben nem voltak rakéták a levegőben. Hallgatnak. És az amerikaiak hallgatnak, nem mondanak semmit. Mert megértik, hogy ezt a területet is mi ellenőrizzük. És mi itt látunk valamit” – mondta Lukasenko.

A helyzettel kapcsolatban pozitívan nyilatkozott Joe Biden amerikai elnök reakciójáról: “Jól csinálta, Joe Biden. Elismerést érdemel, hogy őszintén kimondta: “Sajnálom, nem orosz volt [a rakéta, amely Lengyelország területére zuhant]””.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...