2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Románia cáfolja az újabb ukrán álhírt, hogy orosz drónok csapódtak be román területen

A hétvégén ukrajnai célpontok ellen bevetett orosz drónok nem jelentettek katonai fenyegetést Románia területére – közölte hétfőn sajtóközleményben az ország védelmi minisztériuma.

A nyilatkozatra azt követően került sor, hogy Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium képviselője a Facebookon azt állította, hogy több orosz drón zuhant le és robbant fel Románia területén.

“Az Izmaijl kikötő térségében Oroszország által végrehajtott nagyszabású támadás során ma este orosz “shahedek” zuhantak le és robbantak fel Románia területén” – írta Nikolenko az ukrán határőrségen belüli forrásokra hivatkozva.

A rendszeresen álhíreket terjesztő, lengyel állami irányítású Visegrád24, azonnal meg is osztotta, hogy NATO területet ért találat:

Álhírt terjeszt a lengyel állami irányítású Visegrád24

Nyikolenko egy állítólag az eseményt ábrázoló, nem ellenőrzött képet is közölt, és azt mondta, hogy az állítólagos incidens bizonyítja, hogy az “orosz rakétaterror” nemcsak Ukrajnát, hanem a szomszédos NATO-tagállamokat is fenyegeti. Ennek ellensúlyozására ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev nyugati támogatói további modern rakéta- és légvédelmi rendszerekkel, valamint légi járművekkel lássák el Ukrajnát.

A román védelmi minisztérium ugyanakkor közölte, hogy “határozottan cáfolja a nyilvánosságban keringő információkat egy úgynevezett szituációval kapcsolatban, amely szeptember 3-4. éjszakáján történt, amikor orosz drónok Románia területére zuhantak volna”.

A minisztérium közölte, hogy elítéli az Ukrajna elleni támadásokat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy “az Oroszországi Föderáció által alkalmazott támadási eszközök soha nem jelentettek közvetlen katonai fenyegetést nemzeti területünkre vagy Románia felségvizeire”.

Közben az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról számolt be, hogy erői sikeresen hajtottak végre dróncsapást egy olajraktár és az ukrán katonai járművek feltöltésére használt létesítmények ellen a Duna bal partján fekvő Reni kikötőjében.

“A csapás célját sikerült elérni. Minden kijelölt célpontot eltaláltak” – áll a minisztérium közleményében, megjegyezve, hogy az orosz hadsereg két ukrán lőszerraktárt és egy drónparancsnoki központot is megsemmisített a délkeleti Dnyepropetrovszk régióban és a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó