2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

A brit Barclays bank is a vártnál nagyobb orosz GDP növekedését jósol a szankciók ellenére

Oroszország bruttó hazai terméke (GDP) 1,7%-kal nőhet az idén – jósolják a Barclays brit bank elemzői heti gazdasági kilátásaikban. A jelentés szerint az “aktív politikai támogatás” segíti az orosz gazdaság növekedését az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciók nyomása ellenére.

Az elemzők szerint a fiskális ösztönzők és a hitelezés növekedése “a vártnál gyorsabb gazdasági fellendülést eredményez, amelyet nagyrészt a belföldi kereslet hajt”.

Figyelmeztettek azonban arra, hogy az Orosz Központi Bank közelmúltbeli irányadó kamatemelése és a monetáris politika további szigorításának kockázata, valamint az újabb szankciók és a logisztikai problémák még mindig “lefelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedés számára rövid távon”.

Az orosz szabályozó augusztus 15-én 12%-ra emelte az irányadó kamatlábat az orosz rubel dollárral és euróval szembeni gyengülése miatt. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter akkor azt mondta, hogy a rubel gyengülése elsősorban az ország kereskedelmi mérlegében bekövetkezett változásoknak és a nyári üdülési szezon közepette a deviza iránti erős keresletnek volt köszönhető.

Augusztus végén Sziluanov azt jósolta, hogy az ország gazdasága 2023 végére 2,5%-kal, “talán még ennél is nagyobb mértékben” fog növekedni, teljesen kilábalva a szankciókkal összefüggő gazdasági visszaesésből, amelyet az ország 2022-ben tapasztalt.

Más jelentések is kedvező kilátásokat festenek az orosz gazdaság számára. A Világbank nemrégiben közzétett jelentése szerint Oroszország 2022-ben a világ öt legnagyobb gazdasága közé kerül vásárlóerő-paritáson (PPP) számítva, megelőzve az EU legnagyobb gazdaságát, Németországot.

A Világbank és az IMF nemrégiben egyaránt javította Oroszországra vonatkozó előrejelzését, és azt jósolta, hogy az ország GDP-je tovább fog nőni az erős kereskedelmi és ipari termelés, valamint a vártnál magasabb energiabevételek közepette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó