2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Lengyelország megkezdték kiadni Ukrajnának a hadköteles korú ukrán férfiakat

A lengyel hatóságok elkezdték kiadni az ukrán hatóságoknak azokat a hadköteles korú férfiakat, akik 2022. február 24. óta illegálisan hagyták el Ukrajnát – írja a Rzeczpospolita napilap.

A lap szerint az Ukrajnával kötött megállapodás alapján Lengyelország már kiadta az ország azon állampolgárait, akik részt vesznek az illegális migránsok Európába csempészésében.

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24. után mintegy 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán lépett be Lengyelországba. Az elmúlt 18 hónapban mintegy 2,8 millióan tértek vissza.

A Rzeczpospolita szerint a lengyel-ukrán határ átlépése után mintegy 80 ezer ukrán nem szerepelhetett a nyilvántartásban.

“Ez nagy szám Ukrajna számára, mert mindezeket az embereket mozgósítani lehet a fegyveres erők sorainak megerősítésére, így erősítve védelmünket és biztonságunkat” – idézi a lap Fjodor Veniszlavszkijt, a Verhovna Rada ukrán képviselőjét, a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagját.

Az ukrán ügyészség nemzetközi elfogatóparancsok segítségével kezdheti meg az ukrán állampolgárok külföldi felelősségre vonását, mivel sok adócsaló vagy a határőröknek adott kenőpénzek segítségével, vagy az úgynevezett zöldhatáron keresztül, közvetítők szolgáltatásait igénybe véve menekült el az országból.

“Ha egy ilyen ukránt például egy egyszerű közúti ellenőrzés során feltartóztatunk, a Nemzeti Rendőrségi Információs Rendszerünkben megjelenik, hogy az ukrán ügyészség körözi, mert az Interpol adatai ott szerepelnek. Mi őrizetbe vesszük az ilyen személyt, tájékoztatjuk az ügyészséget, és a bíróság dönt a kiadatásról” – magyarázta Mariusz Czarka lengyel rendőrségi szóvivő.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó