2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

RMF: egyes EU-tagállamok szankciókat vethetnek ki Lengyelország ellen az ukrán gabonaimport tilalma miatt

Egyes európai államok szankciókat vethetnek ki Lengyelországgal szemben, ha szeptember 15-e után nem oldja fel az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmát – írja az RMF24 című lengyel lap.

“Forrásaink szerint félő, hogy az egyes uniós országok megtorló kereskedelmi intézkedéseket vezethetnek be” – írja a lap.

A lengyel hatóságok bejelentették, hogy ha az EU nem hosszabbítja meg az ukrán gabonafélék behozatalára vonatkozó tilalmat, Varsó egyoldalú korlátozásokat fog bevezetni, ami az uniós jogszabályok megsértését jelentené, és büntető szankciók bevezetését vonná maga után Lengyelországgal szemben – írják.

Mindazonáltal a cikk szerint akár 20 ország is támogatja az ukrán gabonára vonatkozó tilalom meghosszabbítását.

Brüsszel június elején szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat az unió egyes országai számára. A tájékoztatás szerint a döntés értelmében Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia kivételével az uniós tagországokban engedélyezik az ilyen termékek szabad forgalmát. A búzáról, kukoricáról, repcemagról és napraforgómagról van szó az intézkedéscsomagban.

Az ukrán áruk által érintett tagországok többször is felszólítottak a korlátozások szeptember 15. utáni meghosszabbítására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó