2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Financial Times: nézeteltérés van Washington és Kijev között az ellentámadásról

Az amerikai és az ukrán tisztségviselők nem értenek egyet az ellentámadás lefolytatását illetően, és Kijev kudarcai miatt Washington “kimerítő háborút” fontolgat – jelentette a Financial Times.

A lap szerint Washington felszólította Kijevet, hogy “kerülje a kisebb kockázatot”, és teljes mértékben vonja be erőit a déli irányba. Amerikai tisztviselők azt is szorgalmazták, hogy Ukrajna ne a keleti irányba összpontosítsa haderejét, de ennek ellenére a legjobb ukrán egységeket küldték oda – jegyezték meg.

Most az újság szerint az ellentámadás kudarcai miatt Washington titokban egy “kimerítő háborúra” készül Ukrajnában, amely akár 2024-ig is eltarthat.

A lap arról is beszámol, hogy Andy Harris republikánus kongresszusi képviselő, aki az amerikai képviselőházban az Ukrajna-ügyi bizottság társelnöke, egy nemrégiben a választókkal tartott találkozón azt mondta, hogy az ukrán ellentámadás “kudarcot vallott”, és a Kijevnek nyújtott támogatást meg kell szüntetni. Kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy Ukrajna győzni tudna a konfliktusban.

Az ukrán ellentámadás a juzsnyo-donyecki, artyomovszki és elsősorban zaporizzsjai irányban június 4-én kezdődött. Kijev nyugati felszereléssel, köztük a nagy hírverést kapott Leopard harckocsikkal felszerelt, NATO-kiképzett dandárokat vetett harcba – viszont a harctéren lángoló járművekről készült felvételek később bejárták a világsajtót.

Mint Vlagyimir Putyin elnök július 21-én kijelentette, az ukrán csapatok eddig semmilyen eredményt nem értek el, és a nyugati irányítók “nyilvánvalóan csalódottak” az ellentámadás előrehaladása miatt. Kijevnek szerinte nem segítenek “sem a bepumpált kolosszális erőforrások, sem a fegyverek, tankok, tüzérség, páncélozott járművek, rakéták szállítása, sem a több ezer zsoldos és tanácsadó bevetése”.

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 4-én közölte, hogy az ukrán csapatok az ellentámadás kezdete, június és július között több mint 43 ezer embert és több mint 4900 fegyvert veszítettek. A megsemmisített ukrán felszerelések között 26 repülőgép, kilenc helikopter és 1831 darab páncélozott jármű szerepel, köztük 25 német Leopard harckocsi, hét francia AMX kerekes harckocsi és 21 amerikai Bradley harcjármű.

A nyugati média külön kiemeli az orosz fegyveres erők aknamezőinek hatékonyságát. Ennek fényében Anthony Blinken amerikai külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az ukrán fegyveres erők offenzívája “még több hónapig” folytatódni fog, és az USA megkezdte az ukránok ellátását kazettás bombákkal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó