2022, november 27.
6.5 C
Budapest
-3.1 C
Moszkva

Reuters: Oroszország a G7-ek olajárplafonja ellenére is le tudja szállítani a kőolajat

Oroszország a G7-ek árplafon-mechanizmusának december 5-i életbe lépése után is képes lesz a kőolaj nagy részét elszállítani a vásárlóknak – jelentette pénteken a Reuters, mondván, hogy az országnak elegendő tanker és szolgáltatás áll rendelkezésére – a saját és az ázsiai tankerek is – a kereskedelem folytatásához.

A hét vezető gazdaságot tömörítő csoport – az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Japán – a múlt hónapban állapodott meg arról, hogy árplafont vezet be az orosz olajra, hogy ezzel próbálják megfékezni az ország energiaexportból származó bevételeit.

Az árplafon összegéről még nem született végső döntés. A banki, biztosítási és hajózási cégeknek is megtiltják, hogy olyan orosz vállalatoknak nyújtsanak szolgáltatásokat, amelyek a meghatározott határérték feletti áron adnak el olajat. December 5-e az a határidő, ami után az EU megtiltja az orosz nyersolaj tengeri úton történő teljes behozatalát.

A Reuters által idézett amerikai pénzügyminisztériumi tisztviselő szerint azonban az orosz olaj 80-90%-a továbbra is a plafonmechanizmuson kívülre eshet.

A tisztviselő hozzátette, hogy egyes hajók megváltoztatják majd a származási országukat, és a kereskedelmi egységeket a G7-eken kívülre helyezik, hogy kikerüljék a felső határértéket.

“Elméletileg elég nagy árnyékflotta van ahhoz, hogy az orosz nyersolaj áramlása december 5. után is folytatódjon” – mondta Andrea Olivi, a Trafigura nyersanyagkereskedelmi óriáscég munkatársa a Reutersnek.

“Sok ilyen árnyékhajó képes lesz önbiztosítást kötni, vagy az orosz P&I [védelmi és kártérítési biztosítás] biztosíthatja őket” – tette hozzá.

Oroszország a saját tankerei mellett kínai és indiai hajókat is alkalmazhat, az olajkereskedők és biztosítók pedig a Közel-Keletről és Ázsiából érkeznek majd – jegyezte meg a Reuters az iparág képviselőit idézve.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője az amerikai Energia Információs Hivatal szerint. Az árplafon a hírek szerint 60 dollár/hordó lehet, szemben a jelenlegi 90 dollár körüli árral. Oroszország közölte, hogy nem fog olajat és más árucikkeket szállítani árplafon alatt, és akkor sem, ha a kereskedelmi feltételeket veszteségesnek ítéli meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...