2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Rétvári: példátlan kérés az USA részéről, hogy 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait adjuk ki

Irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné – közölte Rétvári Bence a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: éveken keresztül arra törekedett a két ország, hogy valamilyen megoldást találjanak a felvetődő kérdésekre, legutóbb június 10-én küldött Magyarország egy jegyzéket, amelyben újabb javaslatokat tett. Ezután jött az a döntés, hogy az Egyesült Államok szigorít a beutazási szabályokon.

Korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közölte, hogy az Egyesült Államok két évről egy évre csökkentette a magyar állampolgárok beutazási engedélyének érvényességét, és egyszeri belépésre korlátozta a beutazások számát. A külképviselet indoklása szerint közel egymillió ember szerzett kedvezményes alapon magyar állampolgárságot állítólag “anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedésekkel ellenőrizték volna személyazonosságukat”.

A magyar belügyminisztérium bosszúnak nevezte az amerikai döntést, amiért megtagadta az állampolgárokra vonatkozó adatok kiadását.

“Példa nélküli irreális kérés, hogy valamely ország adja ki több százezer állampolgárának az adatait, mert minden ország “őrzi és jogi garanciákkal bástyázza körbe” ezeket, Magyarország is ezt teszi – jegyezte meg a politikus.

Hozzátette, hogy mindemellett a bűnügyi együttműködés nagyon jól működött az elmúlt években is, folyamatosan egyeztetnek az egyes bűntetőjogi, nyomozati megkeresések kapcsán. Természetes, hogy az amerikaik megkeresésére a lehető legrövidebb idő alatt válaszolnak.

Amikor ilyesfajta kifogásaik voltak a magyar állampolgárság megszerzése kapcsán, hogy valaki esetleg nem szabályosan szerezte azt meg, akkor elindult az eljárás, ha pedig elmarasztaló döntés született, akkor az illetőt megfosztották az állampolgárságától – közölte az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország mindig is együttműködött az Egyesült Államokkal konkrét megkeresésekben, ha egy magyar állampolgár törvényt sértett, de “nem lehet abból kiindulni, hogy 900 ezer ember listájára van szükség, mert lehet egy-két olyan eset, amikor valaki illegálisan kapott állampolgárságot, ebben az esetben az illegális eseteket kellene kivizsgálni, nem pedig 900 ezer embernek potenciális problémát okozni”.

“Magyarország nem járult hozzá, hogy átadjuk a külföldön élő magyarok adatait, mert ez veszélyt jelentene rájuk nézve, számunkra pedig a magyarok érdeke az első….. Vannak olyan országok, ahol nem engedélyezett a kettős állampolgárság, és ha átadjuk ezeket az adatokat, és a listák eljutnak ezen országok hatóságaihoz, akkor nagyon komoly retorziókat kell alkalmazni a magyarokkal szemben, különböző, akár büntetőjogi eljárásokat kell indítani, legalábbis Kárpátalján” – mondta Retvári

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó