2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Rada: 3 külföldi miniszter a kormányban plusz állampolgárság az Ukrajnáért harcolóknak

Megkapta az ukrán parlament jóváhagyását kedden az új kormány összetételéről szóló előterjesztés: a 450 fős testület mindössze 229 tagja támogatta.

 

A voksolás után a képviselők egy része “szégyent” kiabált, és a posztjáról eltávolított volt elnök, Viktor Janukovics híveiből álló Ellenzéki Blokk képviselői kivonultak az ülésteremből.

Egyetlen támogató szavazatot sem kapott az előterjesztés az Ellenzéki Blokktól, valamint a kormánykoalícióhoz tartozó Önsegítés párttól.

Előzőleg külön szavazással a parlament meghagyta tisztségében Pavlo Klimkin külügy- és Sztepan Poltorak védelmi minisztert, előbbit 351, utóbbit 347 szavazattal.

Az új kormány tagjai között van három külföldi is: a pénzügyminiszternek előterjesztett Natalja Jareszko amerikai, a gazdasági tárca élére javasolt Ajvarasz Abramavicsusz litván, a leendő egészségügyi miniszter, Alekszandr Kvitasvili pedig grúz állampolgárságú.

Poroshenko ukrán elnök kedden rendelkezett arról, hogy mindhárman kapják meg az ukrán állampolgárságot.

Az államfő hangsúlyozta, hogy mindhárman nemzetközileg elismertek saját szakterületükön, és az az országnak a korrupció elleni küzdelem, a pénzügyi tervezés és a válságkezelés nemzetközi gyakorlatát jól ismerő, szakértő miniszterekre van szüksége. Az új kormány összetételéről szóló szavazások alatt Porosenko elnök is ott volt a parlamenti ülésen.

A döntéseket megelőző beszédében a képviselők előtt bejelentette, hogy rendeletet ír alá, amely alapján azok az oroszok, fehéroroszok és más külföldiek megkapják az ukrán állampolgárságot, akik a keleti országrészben “Ukrajna dicsőségéért és függetlenségéért harcolnak fegyverrel a kezükben Moszkva agressziójával szemben”.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy az ukrán állampolgároknak vízummentességet biztosít az Európai Unió már a jövő májusi rigai csúcsértekezletén.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...