2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Csökkentette növekedési előrejelzését az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium

Csökkentette növekedési előrejelzését az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium, amely arra számít, hogy a jövő év első negyedében recesszióba jut a gazdaság.

 

Alexej Vegyev miniszterhelyettes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy két százalékponttal csökkentik a bruttó hazai termék (GDP) jövőre várható növekedésének mértékét. Míg szeptemberben 1,2 százalékos bővülést várt a tárca, immár a GDP 0,8 százalékos csökkenését prognosztizálja.

Idén viszont 0,5 százalék helyett 0,6 százalékkal gyarapodhat a gazdaság – mondta Vegyev. Orosz sajtóbeszámolók szerint a minisztérium részben azért vizsgálta felül az idei és a jövő évre vonatkozó szociális-gazdasági fejlődés sarokszámait, mert 100 dollárról 80 dollárra csökkent az Urals típusú orosz nyersolaj éves átlagárára vonatkozó előrejelzés 2015-re.

Másfelől korábban a tárca még arra számított, hogy a jövő év közepén feloldják az Oroszországot sújtó nyugati szankciók hatályát. Immár a jövő év végére várja a büntetőintézkedések eltörlését. Az orosz költségvetés összeállításakor az Urals átlagárával számolnak.

Az idei költségvetés 93 dolláros átlagáron alapul, ami még mindig jóval alacsonyabb a január-novemberi időszak 100,91 dolláros átlagáránál. A rubel kitartó leértékelődése miatt a gazdaságfejlesztési minisztérium gyökeresen átértékelte árfolyam-előrejelzését. Míg szeptemberben 37,7 rubelre jósolta a dollár jövő évi átlagárfolyamát, most 49 rubelre számít.

A kőolaj jövő évi átlagárára vonatkozó várakozását 80 dollárra csökkentette, az infláció várható mértékét az idei évre 7,5 százalékról 9-re, a jövő évit pedig 5,5 százalékról 7,5 százalékra emelte.

A reálbérek jövőre 3,9 százalékkal csökkenhetnek az eddig várt 0,5 százalékos emelkedés helyett, a lakosság reáljövedelmei pedig 2,8 százalékkal zsugorodhatnak 0,4 százalékos növekedés helyett. A munkanélküliségi ráta idén 5,5, jövőre pedig 6,4 százalékra emelkedhet. A minisztérium friss előrejelzésének ismertetése után lejtőre került a rubel. A moszkvai tőzsde devizakereskedésében 53,04 rubelre emelkedett a dollár árfolyama, 1 rubel 84 kopejkával drágult a hétfői záróértékéhez képest. Az euró 2 rubel 1 kopejkával 65,91 rubelre erősödött.

A Morgan Stanley befektetési bank korábban közölte, hogy 1,7 százalékos GDP-csökkenésre számít a jövő évben Oroszország esetében. Az orosz jegybank stagnálást vár, míg a fejlesztési és külkereskedelmi bank (Vnyesekonombank/VEB) nem zárja ki a recessziót. “Idén 0,5 százalékos lehet a növekedés, esetleg kicsit kevesebb, jövőre pedig inkább csökkenés várható” – mondta Andrej Klepacs, a VEB alelnöke, volt gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes, aki szerint jövőre a GDP minimum 0,3-0,4 százalékkal eshet vissza. Mindegyik esetben a gazdasági fejlődés alapforgatókönyvéről van szó, de már készülnek a válsághelyzeteket feltételező, a 60 dolláros vagy annál alacsonyabb olajárakkal számoló prognózisok is. Az orosz jegybank 3,5-4 százalékos visszaesést valószínűsít egy ilyen esetre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...