2022, augusztus 11.
28.3 C
Budapest
25 C
Moszkva
Array

Putyin: Oroszország válaszolni fog az európai rakétapajzs telepítésére

Az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésének igazi célja az, hogy semlegesítse Oroszország nukleáris potenciálját – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a fegyveres erők fejlesztéséről szóló tanácskozáson Szocsiban. Az államfő kijelentette, hogy válaszolni fognak az Egyesült Államok indokolatlan lépéseire, melynek célja, hogy destabilizálja a hatalmi egyensúlyt. Hozzátette, hogy olyan csapásmérő fegyverek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek áthatolni bármilyen rakétapajzson.

Washington szerint azért van szükség az európai légvédelmi rendszer telepítésére, hogy védelmet biztosítson Európának egy esetleges iráni közepes hatótávolságú rakéta támadásával szemben.

Vlagyimir Putyin emlékeztetett arra, hogy az iráni kérdés már megoldódott, az ország elleni szankciókat is feloldották, ennek ellenére az Egyesült Államok és szövetségesei folytatják a rakétapajzs telepítését. Az orosz elnök elmondta, hogy válaszul saját rakétaelhárító rendszeren és olyan fegyverek fejlesztésén dolgoznak, amelyek minden rakétavédelmi rendszeren képesek áthatolni.

“az iráni és észak-koreai rakétafenyegetéssel leplezik a NATO igazi célját”

Oroszország az elmúlt három évben létrehozott és sikerrel tesztelt olyan csapásmérő fegyvereket, amelyek bevethetőek többrétegű rakétavédelmi rendszerek ellen is – mondta az elnök.

Vlagyimir Putyin még júniusban jelentette be, hogy még ebben az évben 40 új-generációs interkontinentális ballisztikus rakétával bővül Oroszország nukleáris fegyverarzenálja.

A NATO figyelmen kívül hagyja Moszkva aggodalmait

A múlt hónapban a NATO kilenc tagállama folytatott közös hadgyakorlatot Skócia partjainál, ahol most először tesztelték az USA rakétavédelmi rendszerét. A tengeri gyakorlaton amerikai, ausztrál, kanadai, francia, német, olasz, holland, norvég, spanyol és brit hadihajók vettek részt. Nyíltan nem jelentették ki, de a gyakorlatok egyértelműen Oroszország ellen irányulnak.

Oroszország nyitott volt az együttműködésre, de falakba ütközött

Moszkva korábban kijelentette, hogy ragaszkodik egy olyan, hosszútávú, jogilag is kötelező erejű garanciacsomaghoz, amely szerint a kialakítás alatt álló rendszer nem lesz majd alkalmazható Oroszország ellen. Emellett az orosz fél egy olyan a technikai adatok megosztásán alapuló közös irányítórendszer kialakítását is szorgalmazott, melyet az amerikai szenátus – mint elfogadhatatlan feltételt – visszautasított.

{sl_advpoll id=’12’ width=’250′ center=’1′ title=’Mi a véleménye?’}

Nem az Iszlám Állam (IÁ) az igazi ellenség, hanem Oroszország

A Pentagon 2015-ös katonai jelentésében Oroszországot az első számú ellenségnek titulálja. A NATO folyamatos hadgyakorlatokat tart Oroszország határai mentén és a közelmúltban jelentette be, hogy új parancsnoki központot hoz létre Magyarországon és Szlovákiában.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...