2023, október 3.
13.9 C
Budapest
8.6 C
Moszkva

Putyin: Oroszország kiheverte a példátlan szankciós nyomást

Oroszország GDP-je ismét elérte az Ukrajnával kapcsolatos szankciók bevezetése előtti szintet – közölte Vlagyimir Putyin elnök hétfőn a 2024-2026-os szövetségi költségvetés tervezetéről szóló kormányülésen.

“Általánosságban elmondhatjuk, hogy az orosz gazdaság fellendülési szakasza lezárult. Teljesen példátlan külső nyomásnak, az úgynevezett nyugati blokk egyes vezető elitjeinek szankciós támadásának ellenálltunk” – mondta Putyin.

Hozzátette, hogy Oroszország bruttó hazai terméke mostanra elérte a 2021-es szintet, és fontos, hogy megteremtsük a további stabil és hosszú távú fejlődés feltételeit.

Putyin megjegyezte, hogy áprilisban 1,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizáltak, “de valójában már most túlteljesítettük ezt a célt, és az év végére a GDP növekedése elérheti a 2,5 százalékos, sőt a 2,8 százalékos szintet” – jósolta.

Az elnök emellett sürgette az ország pénzügyi hatóságait, hogy hozzanak intézkedéseket a nemzeti valuta megerősítésére.

“Az egyik fő probléma az infláció felgyorsulásával kapcsolatos. A fő tényező itt egyértelmű – ez a rubel gyengülése, és ennek okait világosan meg kell érteni, és késedelem nélkül kell időben döntéseket hozni” – jelentette ki Putyin.

Az orosz államfő bejelentette, hogy a következő három évre szóló állami költségvetés tervezetét már elkészítette a kormány, bár számos tételt illetően még nincs egyetértés. Felszólította a kormányt, hogy minél hamarabb véglegesítse a dokumentumot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó