2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Kína reagált Baerbock kijelentésére, amelyben diktátornak nevezi Hszi Csin-ping elnököt

Peking “komoly kérdéseket tett fel” Berlinnek az ország külügyminisztere, Annalena Baerbock megjegyzései miatt – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium, miután a vezető diplomata a múlt héten “diktátornak” nevezte Hszi Csin-ping kínai elnököt.

Kína “rendkívül elégedetlen” ezekkel a megjegyzésekkel – mondta Mao Ning, a külügyminisztérium szóvivője a szokásos sajtótájékoztatón. Mao úgy véli, hogy az “abszurd megjegyzések sértik Kína politikai méltóságát és nyílt politikai provokációval” érnek fel.

A német külügyminiszter a Fox Newsnak adott, múlt csütörtökön megjelent interjúban tette megjegyzéseit. Amikor a Kijev és Moszkva között zajló konfliktussal kapcsolatos álláspontjáról kérdezték, Baerbock kijelentette, hogy nem szabad hagyni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök győzzön, mivel ez felbátorítaná “a világ más diktátorait”, például “Hszi, kínai elnököt”.

Júliusban Németország elfogadta az első Kínával kapcsolatos stratégiáját, amelynek értelmében csökkenteni kell gazdasági függőségét lényegében a legnagyobb kereskedelmi partnerétől, amelyet Berlin “riválisnak” bélyegzett. A 40 oldalas dokumentum azt is kimondta, hogy sürgősen szükség van a Kínával való kapcsolatok “kockázatmentesítésére”.

A Kína és Németország közötti kétoldalú kereskedelem tavaly elérte a 300 milliárd eurós  rekordot. A júliusi dokumentum Pekinget “egyszerre partnernek, versenytársnak és rendszerszintű riválisnak” nevezte.

Baerbock maga is meglehetősen kemény álláspontot képvisel Kínával kapcsolatban.

Augusztusban azt mondta, hogy Peking kihívást jelent “annak alapjaira nézve, hogy hogyan élünk együtt ebben a világban”. Áprilisban szintén “több mint sokkolónak” nevezte kínai útjának egyes részeit, de részletekkel nem szolgált. A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy Berlin “ne legyen naiv”, és kerülje el, hogy megismételje azokat a hibákat, amelyeket a jelek szerint az Oroszországgal való kapcsolataiban elkövetett.

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus közepette Németországot bírálták a Moszkvával kapcsolatos politikája miatt, amely nagyrészt Angela Merkel volt kancellárhoz köthető. Ennek a politikának a keretében Oroszországot gazdasági kapcsolatokon keresztül akarták közelebb hozni a Nyugathoz. Maga Merkel tagadta, hogy ez lett volna a célja, hozzátéve, hogy csupán arra törekedett, hogy kapcsolatokat építsen ki “a világ második legerősebb nukleáris fegyverzettel rendelkező országával”.

Nem Baerbock volt az egyetlen, aki Hszit “diktátornak” nevezte. Joe Biden amerikai elnök júniusban tette ezt, alig egy nappal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását, amelynek célja a két nemzet közötti feszültség enyhítése volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó