2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Washington: az USA mindent megad Kijevnek, amire szüksége van Oroszország meggyengítéséhez

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azt közölte, hogy Washington igyekszik teljesíteni Ukrajna fegyvervásárlási kívánságlistáját, biztosítva, hogy Kijevnek rendelkezzen mindazzal, amire szüksége van Oroszország visszaszorításához és Moszkva meggyengítésére és elszigetelésére irányuló amerikai cél támogatásához.

“Az Egyesült Államokban mindent megteszünk, amit csak tudunk, éjjel-nappal dolgozunk, hogy a saját fegyvereinket oda szállítsuk, és … megszervezzük és koordináljuk a fegyverek szállítását több más országból, hogy Ukrajnának meglegyen mindene, amire szüksége van” – mondta Sullivan vasárnap az NBC Newsnak adott interjújában. “Minden nap érkeznek fegyverek, beleértve a mai napot is”.

Sullivan megjegyezte, hogy ő és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kétórás telefonbeszélgetést folytatott az ukrán védelmi tárca vezető tisztviselőivel, hogy megvitassák a Kijev által kért fegyverrendszereket.

Az Egyesült Államok a lehető leggyorsabban feldolgozza ezt a listát, “hogy Ukrajna megkapja, amire szüksége van ahhoz, hogy megerősítse a kezét a harctéren és megerősítse a kezét az alkupozícióban” – mondta a biztonsági tanácsadó.

Az NBC műsorvezetőjének, Chuck Toddnak a kérdésére, hogy az USA felhagyott-e a védelmi és támadó fegyverek közötti különbségtétellel, és ezzel megnyitotta-e az ajtót arra, hogy Ukrajnának több halált okozó felszerelést adjon, Sullivan azt közölte, hogy a visszafogottságot már szinte teljesen megszüntették:

“Tekintettel a harc természetére, arra, hogy a dolgok hogyan változtak, és őszintén szólva, hogy mit tettek az oroszok – civilek megölése, atrocitások, háborús bűnök -, eljutottunk egy olyan pontra az Egyesült Államokban és a NATO-szövetség számos tagállamában, ahol a kulcskérdés az, hogy mire van szüksége Ukrajnának, és hogyan tudjuk ezt biztosítani számukra. Ezt a munkát végezzük minden nap.”

Oroszország következetesen tagadja, hogy civileket támadna, és azzal vádolja az ukrán radikális neonáci zászlóaljakat, hogy rendszeresen emberi pajzsokat és civil infrastruktúrát használnak fedezékként, hogy elkerüljék az orosz erők csapásait.

Washington politikája az, hogy “mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy segítsük Ukrajna sikerét” – mondta Sullivan.

Hozzátette, hogy az ukrán kormánynak kell eldöntenie, mi jelenti ezt a sikert, de Amerika átfogó céljai egyértelműek: “Végeredményben egy szabad és független Ukrajnát, egy meggyengült és elszigetelt Oroszországot és egy erősebb, egységesebb, határozottabb Nyugatot szeretnénk látni. Úgy véljük, hogy mindhárom cél elérhető, megvalósítható, és mindent meg fogunk tenni, hogy támogassuk az ukránokat abban, hogy segítsük e célok megvalósulását”.

Sullivan a jelek szerint visszalépett a múlt hónapban hozott döntésétől, amellyel elutasította Lengyelország azon kérését, hogy az USA segítse MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának történő átadását – ez a lépés a Pentagon akkori közlése szerint a feszültség eszkalálódását kockáztatta volna Oroszországgal.

Az NBC News-nak nyilatkozva azonban azt mondta, hogy Biden kormánya csak azt kifogásolta, hogy a repülőgépeket egy németországi amerikai katonai bázisról a vitatott ukrajnai légtéren keresztül szállítsák át. A térség országai továbbra is szabadon adhatnak katonai repülőgépeket Ukrajnának – tette hozzá.

A mi szempontunkból azok a fegyverek, amelyekre ők fókuszálnak, olyan fegyverek, amelyek ha nincsenek amerikai készletekben, akkor keményen dolgozunk azon, hogy más országokból szerezzük be és szállítsuk le azokat” – mondta Sullivan. “Az egész amerikai kormány Biden elnök irányításával túlórázik, hogy ez a lehető leggyorsabban megtörténjen”.

Todd kérdésére, hogy a kormányzat kiutasítja-e Oroszország mintegy 400, az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáját, Sullivan azt mondta, hogy a kormány folytatja azt a politikáját, hogy kiutasítja azokat, akikről úgy ítélik meg, hogy kémek. Cáfolta azt az elképzelést is, hogy Biden követné az európai vezetőket, például Boris Johnson brit miniszterelnököt, és Kijevbe utazna, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. “Biden elnök már járt korábban Kijevben, és nagyon várja, hogy ismét Kijevbe utazzon, de jelenleg nem tervezünk utazást” – mondta.

A CBS Newsnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok mikor nyitja meg újra ukrajnai nagykövetségét, Sullivan azt mondta: “Azon dolgozunk, hogy mikor leszünk abban a helyzetben, hogy újra felállítsuk diplomáciai jelenlétünket Kijevben. Ezt a döntést a biztonsági szakembereink dolgozzák ki”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó