2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Putyin: Oroszország 23 milliárd dollárnyi afrikai adósságot engedett el

Az orosz kormány több mint 20 milliárd dollárnyi adósságot írt le, amellyel az afrikai nemzetek tartoztak – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az Oroszország-Afrika fórum szentpétervári plenáris ülésén.

Elmondta, hogy Moszkva további pénzeszközöket fog juttatni a kontinens fejlődésének segítésére.

“Az afrikai országok Oroszország által elengedett adósságának teljes összege 23 milliárd dollárt tesz ki, és további 90 millió dollárt fognak ugyanerre a célra elkülöníteni” – jelentette ki Putyin, utalva a Moszkva és Afrika közötti történelmi kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatokra.

Csütörtökön az orosz elnök közölte, hogy Oroszország ingyen gabonát biztosít a kontinens nehéz helyzetben lévő országainak. Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Szomália, a Közép-afrikai Köztársaság és Eritrea egyenként 25 ezer és 50 ezer tonna közötti gabonát kap, Moszkva pedig fedezi a szállítási költségeit is.

Az orosz elnök márciusban kiemelte az Oroszország és az afrikai országok közötti kölcsönös kereskedelem növekedését, mondván, hogy ez további lehetőségeket nyithat meg az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi övezet (AfCFTA) létrehozásának folyamatában.

A második Oroszország-Afrika csúcstalálkozó. Szentpétervár 2023.07.28.

A 2021-ben induló AfCFTA várhatóan egy több mint 3 billió dolláros GDP-vel rendelkező kontinentális piaccá válik, és Afrikát a többpólusú világ egyik vezető országává teszi. Putyin szerint Oroszország támogatja az AfCFTA-val való kapcsolatfelvételt mind az Eurázsiai Gazdasági Unión keresztül, mind kétoldalú szinten.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó