2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Putyin: nincs értelme további mozgósításról beszélni, mert nincs szükség rá

A további mozgósítás jelenleg nincs napirenden – jelezte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A megjegyzéseket az ország civil társadalmi és emberi jogi tanácsának tagjaival tartott találkozóján tette.

Az Oroszországban nemrég mozgósított 300 ezer katona mintegy fele tartalékban marad, és ország-szerte központokban képzik ki őket – árulta el Putyin -, a másik felét pedig már a harci övezetbe vezényelték.

“A harccsoportokban lévő 150 ezer embernek csak a fele – azaz 77 ezer – van a frontvonalbeli egységeknél, a többiek a második vagy harmadik vonalban vannak, lényegében a területvédelmi csapatok feladatait látják el, vagy további kiképzésen vesznek részt” – jelentette ki Putyin.

Egyszerűen nincs értelme néhány további mozgósítási intézkedésről beszélni – erre ma sem az államnak, sem a védelmi minisztériumnak nincs szüksége.

Putyin megjegyzései a tartalékosok további mozgósításáról szóló pletykák közepette hangzottak el. Az orosz hatóságok azonban többször is tagadták, hogy ilyen további intézkedésekre vonatkozó terveik lennének.

A részleges mozgósítás szeptember végén elnöki rendelettel kezdődött az országban, a védelmi minisztérium később bejelentette, hogy befejeződött a 300 ezer tartalékos behívása, hogy a konfliktus közepette megerősítsék az ország hadseregének sorait.

Október 31-én az orosz elnök közölte, hogy a “mozgósításnak vége”, és hogy konzultálni fog a jogászokkal arról, hogy szükség van-e külön rendeletre a sorozás formális befejezéséhez. A Kreml később azt mondta, hogy ilyen rendeletre nincs szükség.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....