2023, február 6.
-2.6 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Elkészült egy jelentős szakasza az Oroszországból Kínába tartó gigantikus gázvezetéknek

Befejeződött az Oroszország és Kína közötti Keleti Útvonal elnevezésű projekt földgázvezetékének egy kulcsfontosságú szakasza – jelentette szerdán a Hszinhua hírügynökség a PipeChina építőipari vállalatra hivatkozva.

A szakasz lehetővé teszi a gáz szállítását Oroszországból Kína keleti gazdasági központjába, Sanghajba – áll a jelentésben.

Az 5 111 kilométeres, határokon átnyúló vezeték a jelentések szerint az északkeleti Heilongjiang tartományban található Heihe határvároson keresztül lép be Kínába, és kilenc tartományi régión halad keresztül, földgázt szállít az útvonal mentén fekvő területekre, köztük Pekingbe, Sanghajba és Tianjinba.

A vezeték a Keleti Útvonal projekt része, amely összeköttetésben áll az oroszországi Szibéria Ereje 3000 km hosszú gázvezetékkel.

A Keleti Útvonal projekt részben 2019 decemberében indult el, és az első olyan vezeték lett, amely orosz gázt szállít Kínába. A megaprojekt, amely várhatóan 2025-re készül el és válik teljesen működőképessé, 2024-től kezdődően évente 38 milliárd köbméter orosz földgázt fog Kínába szállítani. Az előre jelzett szállítások a PipeChina szerint hozzájárulhatnak Kína szén-dioxid-kibocsátásának évi 164 millió tonnával történő csökkentéséhez.

Az energiafolyosó a vállalat szerint növelni fogja Kína keleti régióinak energiabiztonságát és gazdasági fejlődését.

A Keleti útvonal része az orosz Gazprom és a China National Petroleum Corporation között 2014 májusában aláírt, 400 milliárd dolláros, 30 évre szóló megállapodásnak.

A két vállalat egy nyugati gázútvonalon is dolgozik, amely egy Mongólia területén keresztül Kínába vezető gázvezeték építését foglalja magában. A vezeték, amikor üzembe helyezik, akár évi 50 milliárd köbméter gáz szállítására is képes lesz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...