2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Putyin nem újítja fel az orosz légicsapásokat Aleppónál

Nem tartja célszerűnek jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz légicsapások felújítását Aleppónál, ezért elutasította a vezérkar erre vonatkozó kérését – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Putyin lehetségesnek tartja a “humanitárius szünet” meghosszabbítását annak érdekében, hogy elszállíthassák a sebesülteket, és azok a fegyveresek, akik így döntenek, elhagyhassák a várost.

A szóvivő hangsúlyozta: a légicsapásokra vonatkozó moratórium meghosszabbítása lehetőséget nyújt az amerikaiaknak arra, hogy betartsák ígéretüket, amelyet korábban a terroristák és a mérsékelt ellenzék egységeinek szétválasztásával kapcsolatban tettek.

Dmitrij Peszkov leszögezte, hogy az orosz légicsapásokat kizárólag Aleppónál szüneteltetik majd, azt pedig nem tudta megmondani, hogy meddig. Szavai szerint Putyin és Barack Obama távozó amerikai elnök között nem történt kapcsolatfelvétel az ügyben. A szóvivő említést tett arról, hogy Szíriával kapcsolatban a stratégiai döntéseket főparancsnoki minőségében az elnök hozza meg, a vezérkar az operatív vezetést látja el.

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője bejelentette, hogy Aleppónál mind a négy humanitárius folyosót éjjel-nappal nyitva tartják, hogy biztosítsák a civilek evakuálását, továbbá vizet és élelmet juttassanak be a szíriai kormányerők által ostromlott városrészbe. Rudszkoj elmondta, azért kért a vezérkar engedélyt az elnöktől a légicsapások felújítására, mert miközben továbbra is civilek pusztulnak el, a fegyveresek felújították harci tevékenységüket.

sziria3
Szíria

A nap folyamán az aleppói helyzet normalizálásáról telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint Lavrov ismét sürgette, hogy az amerikaiak a korábbi ígéretüknek megfelelően válasszák szét a terroristákat és a mérsékeltnek nevezett szíriai ellenzéki erőket.

A Rosszijszkaja Gazeta című orosz lap szerint a Szmetlivij romboló pénteken elindult Szevasztopolból Szíria partjai felé. Ugyanide tart az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozóval az élén az orosz Északi Flotta hajóköteléke, amelynek NATO nyomásra az elmúlt napokban sem az észak-afrikai spanyol exklávéban, Ceutában, sem Máltán nem engedélyezték, hogy üzemanyagot vételezzen.

Rudszkoj tábornok egyébként azt is közölte, hogy az amerikai légierő egyik gépe az iraki Moszultól 14 kilométerre északra hétfőn csapást mért egy iskolára, és az incidensnek halottjai is vannak. Moszkva szerint három nappal korábban az amerikai légierő a második legnagyobb iraki várostól délre talált el egy iskolát. A tábornok légifelvételeket is bemutatott a légicsapásról. Es-Súrban Moszkva szerint amerikai gépek vasárnap legkevesebb öt rakétát lőttek ki lakónegyedekre. A tábornok szerint az Egyesült Államok által vezetett koalíció háborús bűnöket követett el a civilek bombázásával.

A tanintézmények és lakónegyedek elleni támadások körüli szópárbaj azután lángolt fel újult erővel, hogy szerdán több légicsapás ért egy falusi iskolát a szíriai Hasszban, amelynek következtében 22 diák és 6 tanár életét vesztette. A szíriai ellenzék és több nyugati tisztségviselő szerint a csapást a szíriai vagy az orosz légierő hajtotta végre.

Moszkva visszautasította azokat az állításokat, hogy köze lenne az incidenshez. Lavrov, aki pénteken Moszkvában tárgyalt a szíriai és az iráni külügyminiszterrel, arra hívta fel az ENSZ-t, hogy ne üljön fel az Aleppóval és az Idlíb tartománnyal kapcsolatos “hisztéria- és hazugságkampánynak.”

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön tagadta, hogy az orosz légierőnek köze lett volna az iskola elleni támadáshoz, sőt a helyszínen készült felvételeken a tárca szerint nincs nyoma légitámadásnak.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....