2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Putyin: Moszkva mindent megtesz Dél-Oszétia biztonsága érdekében

Oroszország igyekszik mindent megtenni Dél-Oszétia gazdasági fejlődésének támogatása és biztonságának szavatolása érdekében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő, amikor pénteken a Kremlben fogadta Anatolij Bibilov déloszét elnököt.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy vasárnap lesz a 10. évfordulója annak, hogy Moszkva elismerte a Grúziából kiszakadt Dél-Oszétia függetlenségét.

Rámutatott, hogy növekszik a kétoldalú kereskedelmi forgalom – ennek értéke tavaly csaknem 70 millió dollár volt és az idei negyedévben csaknem 26 százalékos növekedést mutatott -, valamint hogy a köztársaságban támogató orosz beruházások történtek, egyebek között kórházak, lakóházak és utak épültek.

Bibilov megköszönte Putyinnak a köztársaságnak nyújtott személyes támogatását, és “történelmi” jelentőségűnek nevezte, hogy “Grúzia békére kényszerítését” követően Oroszország elismerte Dél-Oszétia függetlenségét. Ennek nyomán szavai szerint a területen elkezdődött a stabilitás, a béke és a felvirágzás korszaka.

A dél-oszétiai háború 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradóra tört ki, amikor Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Grúzia kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza Dél-Oszétiát.

Utóbbi a konfliktus nyomán, Grúzia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét. Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el. Ezt rajta kívül Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru tette még meg.

Dél-Oszétia területe 3900 négyzetkilométer, lakossága a 2015-ös adatok szerint 53,5 ezer volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó