2023, április 2.
14 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Porosenko az alkotmányba foglaltatná Ukrajna NATO- és EU-tagságra törekvését

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely az alkotmányban erősítené meg Ukrajna törekvését a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióba való belépésére.

Az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezetett katonai parádén elmondott beszédében az államfő közölte, hogy a törvényjavaslatot az őszi ülésszak kezdetéig, azaz szeptember 4-ig benyújtja a parlamentnek.

“Az Európai Unió Ukrajna nélkül befejezetlen projekt marad” – hangoztatta az ukrán elnök.

Hozzátette, hogy szerinte a független és önálló Ukrajna nélkül “kevesebb lenne a béke Európában”.

Porosenko beszédét az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) indulója első négy sorának idézetével kezdte.

Az indulót – amelynek szövegét Oleszja Babija írta, zenéjét Omeljan Nizsankivszkijnek tulajdonítják – 1932-ben az OUN vezetése a szervezet himnuszának választotta. Az utóbbi években a dalt az új hadsereg indulójaként is emlegetik Ukrajnában.

Porosenko hangsúlyozta beszédében, hogy Ukrajnát az elmúlt négy és fél évben próbára tette a háború és a gazdasági válság, de – mint fogalmazott – túlélte, és “erős izmokat növesztett”.

Szabadulna az orosz egyháztól és nem enged a kisebbségek nyelvhasználatából

A független ukrán egyház megteremtésére rátérve leszögezte: Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon az orosz egyháznak a függéséből.

“Nem lehet szabad a test, amíg a lélek rabságban van. Hallják meg ma szavunkat Moszkvában, Konstantinápolyban és a Vatikánban is. Az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait. Azok sorába tartozik, mint a hadsereg megerősítése, a nyelv védelme, az EU- és a NATO-tagság. Ez egy újabb mérföldkő történelmi utunkon, függetlenségünk jelentős eleme” – szögezte le Porosenko.

A díszszemlén felvonultatták az Egyesült Államoktól kapott Javelin típusú hordozható páncéltörő rakétákat.

A parádén ukrán híradások szerint 18 ország is képviseltette magát, köztük, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország, Románia, Grúzia és a balti államok.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: orosz tűzörvény zúdul az ukrán állásokra a Szvatovo-Kremenna fronton

Az orosz Központi Katonai Körzet egységei folytatják offenzívájukat a frontvonalon Szvatovo-Kremenna közelében. Az orosz páncélos csoportok támadása előtt rakéta-sorozatvetők, tarackok és harckocsik tűzörvénye zúdul az...

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...
spot_img

Videó