2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Porosenko az alkotmányba foglaltatná Ukrajna NATO- és EU-tagságra törekvését

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely az alkotmányban erősítené meg Ukrajna törekvését a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióba való belépésére.

Az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezetett katonai parádén elmondott beszédében az államfő közölte, hogy a törvényjavaslatot az őszi ülésszak kezdetéig, azaz szeptember 4-ig benyújtja a parlamentnek.

“Az Európai Unió Ukrajna nélkül befejezetlen projekt marad” – hangoztatta az ukrán elnök.

Hozzátette, hogy szerinte a független és önálló Ukrajna nélkül “kevesebb lenne a béke Európában”.

Porosenko beszédét az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) indulója első négy sorának idézetével kezdte.

Az indulót – amelynek szövegét Oleszja Babija írta, zenéjét Omeljan Nizsankivszkijnek tulajdonítják – 1932-ben az OUN vezetése a szervezet himnuszának választotta. Az utóbbi években a dalt az új hadsereg indulójaként is emlegetik Ukrajnában.

Porosenko hangsúlyozta beszédében, hogy Ukrajnát az elmúlt négy és fél évben próbára tette a háború és a gazdasági válság, de – mint fogalmazott – túlélte, és “erős izmokat növesztett”.

Szabadulna az orosz egyháztól és nem enged a kisebbségek nyelvhasználatából

A független ukrán egyház megteremtésére rátérve leszögezte: Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon az orosz egyháznak a függéséből.

“Nem lehet szabad a test, amíg a lélek rabságban van. Hallják meg ma szavunkat Moszkvában, Konstantinápolyban és a Vatikánban is. Az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait. Azok sorába tartozik, mint a hadsereg megerősítése, a nyelv védelme, az EU- és a NATO-tagság. Ez egy újabb mérföldkő történelmi utunkon, függetlenségünk jelentős eleme” – szögezte le Porosenko.

A díszszemlén felvonultatták az Egyesült Államoktól kapott Javelin típusú hordozható páncéltörő rakétákat.

A parádén ukrán híradások szerint 18 ország is képviseltette magát, köztük, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország, Románia, Grúzia és a balti államok.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS