2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva
Array

Putyin: Moszkva Jereván szövetségese, teljesíti az ebből fakadó kötelezettségeit

Oroszország Örményország szövetségese, és mindig teljesíti az ebből fakadó kötelezettségeit, így a Jerevánnak szánt fegyverszállításokat is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdán Moszkvában Szerzs Szargszján elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Putyin a nap folyamán korábban tájékoztatta Szargszjánt azokról a tárgyalásokról, amelyeket hétfőn Ilham Aliyev azeri elnökkel Bakuban folytatott a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Kijelentette, hogy Oroszország érdekelt az Örményország és Azerbajdzsán közötti feszültség csökkentésében, és reményét fejezte ki, hogy sikerül kompromisszumra jutni a területi vitában.

Szargszján méltatta a hegyi-karabahi konfliktus diplomáciai rendezésében való orosz szerepvállalást, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felek tartsák magukat a korábban megkötött megállapodásokhoz. Kijelentette, hogy Örményország a maga részéről készen áll erre.

Az orosz elnök az Örményországgal szembeni orosz szövetségesi kötelezettségvállalást egy arra vonatkozó újságírói kérdésre erősítette meg, hogy miért szállít Moszkva fegyvert egyszerre Jerevánnak és Bakunak is. Hangsúlyozta, hogy Örményország és Oroszország egyaránt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, ugyanakkor rámutatott, hogy Azerbajdzsán nagy devizatartalékokkal rendelkező olajkitermelő ország, amely a világpiacon bárhol tudna fegyvert vásárolni magának.

Putyin egyúttal leszögezte, hogy a meglévő problémákat békés úton kell rendezni.

Az orosz elnök a Jerevánban nemrégiben lezajlott incidenssel kapcsolatban, amelynek során Szargszjánnal szembenálló fegyveresek túszokat ejtettek, elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai kérdéseket fegyverrel próbáljanak meg megoldani.

MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...